Ako maštate o novom Land Cruiseru: Kineski klon dostupan je po cijeni Škode Rapid

128

Ljubiteljima terenaca ne treba posebno predstavljati Toyotu Land Cruiser. Kultni japanski terenac stekao je slavu na svim kontinentima uprkos nimalo pristupačnoj cijeni.

MARKETING

Ne čudi i da je Land Cruiser poslužio kao inspiracija kineskim majstorima kopiranja. Kineski klon dolazi iz pogona malo poznate kompanije Guangdong Foday Automobile,a zove se Foday Landfort.

foday_landfort_07.jpg - undefined
Foto: Foday

Riječ je o terencu dužine 4771 mm, širine 1870 mm, visine 1828 mm, međuosovinskog razmaka 2790, koji u zavisnosti od konfiguracije može primiti 5 ili 7 sjedala.

Kineski klon prisutan je na tržištu od 2014. godine, a ovih dana je detaljno osvježen. Najznačajnija novost je uvođenje trećeg motora – 2,0 litarskog turbobenzinca (218 KS).

foday_landfort_09.jpg - undefined
Foto: Foday

U ponudi su ostali 2,4 litarski Mitsubishijev atmosferski benzinac (136 KS) i 1,9 litarski turbodizelaš (136 KS).

Sve motorne opcije dolaze spregnute s 5-stepenim manuelnim mjenjačem, dok je kupci mogu birati između zadnjeg i pogona na sva četiri točka.

foday_landfort_02.jpg - undefined
Foto: Foday

Obnovljeni Landfort dobio je imitaciju kože u unutrašnjosti, a tu su i ABS i EBD, šest zračnih jastuka, kamera za vožnju unazad, sistem upozorenja na napuštanje trake, multimedijalni sistem s ekranom osjetljivim na dodir…

Kinezi su nadmašili sebe kad je riječ o cijeni jer je obnovljeni Foday Landfort jeftiniji od prethodnika. U baznoj verziji košta 108 hiljada yuana, odnosno manje od 28 hiljada maraka. Toyota Land Cruiser je tri puta skuplja.

 

Visoko.co.ba/Radiosarajevo.ba/Jasmin Mržljak

Komentari

komentara