Aktivni RadiYo Građani #4 – Fake News sa Emirom Zulejhićem

149

U utorak 29.10.2019. godine, sa početkom od 18:00h, u Gradskoj biblioteci u Zenici održat će se 4. po redu događaj projekta Aktivni RadiYo Građani, a ovog puta gost je Emir Zulejhić ispred portala raskrinkavanje.ba

MARKETING

Tokom 3 događaja projekta Aktivni RadiYo Građani razgovarali smo općenito o medijskoj pimenosti, o odgovornostima prilikom plasiranja sadržaja u javnost, kao i o medijskom pravu.

Na četvrtom po redu događaju ugostit ćemo Emira Zulejhića ispred portala raskrinkavanje.ba, sa kojim ćemo razgovarati o lažnim vijestima, fotografijama, o tome kako ih prepoznati ali i o iskustvima koje je stekao tokom rada na ovom portalu.

Četvrta panel diskusija održat će se u prostorijama Gradske biblioteke u Zenici, 29.10.2019.godine, sa početkom od 18:00.

Ko je Emir Zulejhić?

Emir Zulejhić je urednik portala “Raskrinkavanje.ba”. Kroz rad na toj platformi svakodnevno se bavi provjerom istinosti informacija objavljenih u medijima. Pridružio se Udruženju građana “Zašto ne” u maju 2017. godine od kada se intenzivo bavi temama poput dezinformacija i manipulacija u medijskom i online prostoru, verifikacije sadržaja i medijske pismenosti.

Završio je jednogodišnji program “Akademija za mlade lidere u civilnom društvu” kao član prve generacije, a kasnije je ostao angažovan kao mentor za nove polaznike u narednim generacijama, te kao vanjski saradnik na realizaciji dijela programa. Dobitnik je i stipendije Digital Communications Network exchange and fellowship programa koji je tokom 2019. pohađao u SAD-u. Trenutno je student međunarodnih odnosa i diplomatije na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Do sada je bio autor i koautor nekoliko istraživanja i publikacija, od kojih je najznačajnije “Istraživanje o dezinformacijama u online sferi: Slučaj BiH”.

Trenutno je dio i  Alumni grupe Asocijacije srednjoškolaca u BiH, radi i kao trener u odjelu omladinskog obrazovanja Fondacije Schuler Helfen Leben, te kao povremeni edukator, trener i konsultant drugih obrazovnih i omladinskih udruženja.

O projektu “Aktivni RadiYo Građani

Projekat se bavi rješavnjem i suzbijanjem problema nedovoljne medijske i informacijske pismenosti na području grada Zenice. Zbog nedostatka prilika za edukaciju, uloga medija se pogrešno interpretira i građani nemaju mogućnost da raspoznaju pravu istinu u medijima i njihovu svrhu, te su često žrtve nedovoljno sigurnog medijskog okruženja i neodgovornog rada u medijima, ali i neodgovornog korištenja informacija koje plasiraju mediji. Projekat „Aktivni RadiYo Građani“, koji je podržan od strane Evropske Unije, i vama pruža priliku da govorite o ovim temama.

Ukoliko želite da proširite svoje znanje iz oblasti medijske pismenost, naučiti kako razlikovati lažne vijesti/fotografije na web portalima, i ili jednostavno želite podijeliti sa nama svoje mišljenje i iskustvo, pridružite nam se na ovom događaju.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.