Alfa Romeo Giulia i Stelvio globalno opozvani zbog kvara na Cruise Control sistemu

94

Fiat Chrysler Automobiles (FCA) izdao je opoziv za više od 60.000 Giulia i Stelvio modela diljem svijeta.

Detroit News izvještava da se opoziv odnosi na problem s prilagodljivim sistemima kontrole krstarenja. Prema Alfa Romeu, sistem se možda neće ugasiti čak i kada vozač pritisne papučicu kočnice. Umjesto toga, funkcija prilagodljivog tempomata može se onemogućiti samo kada vozač stane na kočnice tokom dužeg vremenskog razdoblja.

Alfa Romeo kaže da je otkrila problem kada je zaposlenik testirao jedno od svojih vozila. Do sada nisu zabilježene nikakve nesreće ili ozljede prouzročene ovim problemom.

Opoziv pokriva Giulia i Stelvio modele napravljene od 2017. do 2019. Vlasnici će biti obaviješteni sljedećeg mjeseca, a proizvođač će riješiti problem ažuriranjem softvera za kočnice.

To nije prvi opoziv na Giulia i Stelvio modele. Početkom 2018. godine dva su modela pozvana zbog onečišćene kočione tekućine koja bi mogla oštetiti kočnice i spriječiti ih da djeluju onako kako bi trebali. Alfa Romeo je otklonio problem u vozilima koja su bila pogođena zamjenom cijelog kočnog sistema. Srećom za proizvođača automobila, problem je bio ograničen na modele iz 2018. napravljene između 14. i 23. novembra 2017. godine, nešto više od 300 automobila.

U oktobru prošle godine Giulia i Stelvio su imali problem i s pregrijavanjem motora kako na 2.0-litarskom, tako i na 2.9-litarskom V6 koji pokreće najsnažniju QV verziju.

 

Visoko.co.ba/Federalna.ba

Komentari

komentara