Naslovnica Svijet Aljaska za sa...

Aljaska za samo pet dana obnovila ceste uništene u zemljotresu

33
Najveća oštećenja na domovima, mostovima i saobraćajnicama desila su se oko Anchoragea, najvećeg grada države i šireg područja u kojem živi blizu 300.000 građana.

Ipak, s obzirom na to da je ovo područje podložno zemljotresima, lokalne vlasti su kroz stoljeća i decenije naučile kako odgovoriti i brzo se oporaviti bez obzira na teške vremenske uslove.

U roku od samo nekoliko dana porušene ceste i oštećeni mostovi postali su prohodni. Da sve bude još impresivnije, sve je rekonstruisano na teškim minusima i pri brzini vjetrova do 100 kilometara na sat.

Rekonstrukcije su trajale bez pauziranja, 24 sata dnevno, a opseg radova može se ilustrovati činjenicom da su vlasti i inžinjeri morali pregledati i po potrebi intervenisati na čak 243 mosta.

Kompanije koje se inače bave gradnjom infrastrukture morale su pokrenuti proizvodnju asfalta u doba godine kada je to, razumljivo, najteže učiniti. Ipak, i pored navedenih teških uslova, vlasti su s lokalnim firmama uspjele obnoviti saobraćajnice za samo pet dana.

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.