Alkohol i sport ne idu zajedno

147

Ponekad vam nakon nogometa s prijateljima ili trčanja ništa nije draže od dobroga hladnog piva. No trebali biste se oduprijeti tom iskušenju, kažu zdravstveni stručnjaci, jer na taj način svome tijelu ne činite uslugu.

MARKETING

Čak i male količine alkohola nakon tjelovježbe sprečavaju regeneraciju mišića, ističe njemački Savezni centar za zdravstveno obrazovanje (BZgA).

Alkohol ima diuretski učinak i iz organizma uklanja vodu koja je nužna u opskrbi mišića nutrijentima i mineralima.

Uzrokuje dehidraciju jer potiče znojenje i mokrenje, čime se vaše tijelo pokušava osloboditi toksina.
Tjelovježba uzrokuje i dehidraciju. Ako ste već dehidrirali, a usto počeli piti alkohol, stanje se može pogoršati: simptomi su suha usta, glavobolja, čak i vrtoglavica u ozbiljnijim slučajevima. Što ste više dehidrirani, to je gori mamurluk.

Alkohol ograničava i metaboličke procese potrebne za izgradnju mišića nakon vježbe.

Nakon odrađenog treninga, mišićma treba vremena za oporavak. Alkohol ometa taj proces, što znači da biste, želite li isklesano tijelo, vjerojatno trebali preskočiti druženje uz alkohol nakon treninga.
Organizam koristi ljudski hormon rasta tijekom procesa oporavka i rasta mišića. Potrošnja alkohola smanjuje lučenje hormona rasta čime se poništava sav trud koji ste uložili u trening.

Nije ga dobro konzumirati ni prije vježbanja, napominje BZgA, jer uzrokuje dehidraciju, utječe na koordinaciju pokreta i reflekse te na koncentraciju, a na taj način raste i rizik od ozljeda.

Visoko.co.ba/federalna.ba

 

 

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.