Almy Zenica otvara fabriku boja i lakova u Zavidovićima

U Zavidovićima se uskoro očekuje pokretanje nove fabrike boja i lakova, koja će proizvoditi pod okriljem domaćeg brenda nazvanog “Baumy”.

670

Naime, zenička kompanija Almy je 27. aprila prošle godine realizirala zamisao da pokrene proizvodnju palete proizvoda boja i fasada, te praškastih proizvoda u svojim pogonima u Industrijskoj zoni na Ekonomiji u Zavidovićima.

MARKETING

Nakon godinu dana prve Baumy fabrike, uskoro se na istom lokalitetu očekuje otvaranje i fabrike uljanih boja i lakova.

Prvobitnu zamisao da proizvode za potrebe vlastite operative proširili su namjeravajući da iskoriste potencijale vlastite maloprodajne mreže. U postojećoj fabrici praškastih proizvoda Baumy u Zavidovićima danas radi dvadesetak radnika. Trenutno izrađuju dvadesetak proizvoda evropskog kvaliteta. Proizvodnja je potpuno automatizirana, a svaki proizvod ima certifikate.

“Osnovni ciljevi naše kompanije su razvoj i otvaranje novih radnih mjesta. Shodno tome, u protekloj godini smo uposlili 20-tak novih radnika u novootvorenoj fabrici boja, fasada i praškastih materijala pod brendom Baumy. Sa zadovoljstvom kažemo da i ove godine nastavljamo putem uspjeha, tako što je u izgradnji i nova fabrika za proizvodnju boja za metal i sadolina za drvo, također pod brendom Baumy, koja će osigurati još radnih mjesta u Zavidovićima”, kaže Alen Seferović, rukovodilac sektora marketinga u kompaniji Almy Zenica.

Jedina ovakva firma u centralnoj BiH dokaz je da uvozno ne mora uvijek značiti i kvalitetnije. Prije svega kvalitetom, za vrlo kratak period uspjeli su izraditi čuven brend Baumy i ući u sve veće tržne bau centre u BiH. Kao još jedna od potvrda kvaliteta, na prošlogodišnjem Generalnom bh sajmu ZEPS 2014 nagrađeni su za kolekciju praškastih proizvoda, ljepila i maltera iz brenda Baumy.

“Naša misija i vizija je da proizvodimo kvalitetne proizvode, da tržište osvajamo kvalitetom i da kupci prepoznaju kvalitet. Obzirom da smo još uvijek početnici u ovom poslu, da gradimo brend Baumy, vrlo smo zadovoljni rezultatima ostvarenim u prvoj godini poslovanja. Ondje gdje smo dobili priliku ući na tržište i u tržne centre, kupci su prepoznali kvalitet, zadovoljni su i naručuju robu ponovo”, zadovoljno će Adnan Kubat, prodajni predstavnik u kompaniji Almy.

 

Kako ističe Dženita Šarić, tehnolog fabrike boja i praškastih materijala Baumy u Zavidovićima, uz pogone kapaciteta 10 do 15 hiljada tona praškastih proizvoda godišnje proizvodnje i 2.000 tona tečnog „programa“, prednost su vlastiti kamenolom i drobilično postrojenje za preradu krečnjaka.

“Treba naglasiti da su svi proizvodi visokih ekoloških standarda prihvatljivosti, a da su pogoni „zatvorenog“ tipa, odnosno da ne postoje otpadne materije ili voda van kruga proizvodnje. Svaka praška se vraća u proizvodni proces”, kaže tehnologinja Šarić, dodajući da će i novi pogon boja i lakova imati najmoderniju opremu i ispunjavati najviše standarde.

Fabrika Baumy djeluje kao dio građevinsko-proizvodno-trgovinske kompanije koja pod krovnim brendom “Almy” zapošljava više od 300 radnika u Zenici, Vranduku, Nemili, Zavidovićima…

Komentari

komentara