Aluminij Mostar: Postrojenja su ugašena, novac izvučen, 900 radnika bez posla

268

Ukupan dug Aluminija Mostar iznosi oko pola milijarde maraka. Svi pokušaji pronalaska nekog strateškog partnera za tu kompaniju – nisu uspjeli. Nije uspio ni pokušaj oživljavanja ovog nekadašnjeg giganta, a konačan kraj za Aluminij bilo je gašenje postrojenja isključivanjem s naponske mreže. Za zaposlenike neizvjesna budućnost, a za političare novi teren za prebacivanje odgovornosti. Vladi je savjest čista – kažu, učinili su sve što je bilo u njihovoj moći.

MARKETING

Osim aluminija, odavde se najviše izvozio novac. Revizorski izvještaj objavljen još 2015. godine utvrdio je brojne nepravilnosti. Osim ogromnih cifri za plate, utvrđeno je da Aluminij nema redovne izvještaje niti analizu profitabilnosti. U to se uvjerila i Vlada Federacije, koja je urgencijom zatražila informacije o svim plaćanjima i prilivima novca Aluminija za prvih 6 mjeseci ove godine, ali odgovor nije dostavljen. Vlada Federacije ponovila je zahtjev. Za to vrijeme – Aluminij u mraku, a radnici pred centralom HDZ-a BiH pitajući “gdje su Kolinda i Čović” i poručujući da je “sramota da su napustili hrvatski narod”.

Nakon sastanka Dragana Čovića s predstavnicima Aluminija doneseno je 5 zaključaka. Bez izjava za medije i uz pratnju policije, napustio je centralu HDZ-a BiH u Mostaru. Radnici jasno rekli šta misle o svemu: “On misli da samo on treba jesti. Sram ga bilo”.

A nekoliko sati kasnije, na stranici HDZ-a podrška predsjedniku: “Podržavamo predsjednika Čovića u naporima za pregovore i da se nađe adekvatno rješenje”.

Podrška je stigla i od predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, koji ga je posjetio u centrali stranke.

Zabinuta je i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, najviše za nacionalni interes: “Želim vjerovati da je Republika Hrvatska kao suvlasnik Aluminija napravila sve u cilju zaštite nacionalnih interesa i interesa radnika o čemu sam zatražila hitno očitovanje Vlade Republike Hrvatske”.

Ostaje nejasno na koji način Hrvatska planira spašavati Aluminij, konkretnih ponuda nema dok je, s druge strane, Vlada Federacije jasna.

“Meni je mirna savjest, premijeru Novaliću i ministru Džindiću je mirna savjest. Vlada FBiH je uradila sve što je mogla”, riječi su Jelke Miličević, ministrice finansija FBiH (HDZ BiH).

Od Glencorea ništa. Ostala su višemilionska dugovanja ove kompanije prema Elektroprivredi HZHB za neplaćenu električnu energiju. Cijena elektične energije je Aluminij odvela u kolaps. Postrojenja su ugašena, novac izvučen, 900 radnika bez posla, dubioza za stečaja. Rezime je to poslovanja 49 godina nakon polaganja kamena temeljca.

 

Visoko.co.ba/Federalna.ba

Komentari

komentara