Alžirci traže odštetu od Francuza zbog nuklearnih proba

251

Tokom šezdesetih godina prošlog vijeka, Francuska je obavljala nuklearne probe u Alžiru s ciljem proučavanja efekta radijacije na ljude, a Alžirci se još bore sa posljedicama ovih eksperimenata, tvrde vojni stručnjaci.

MARKETING

Eksperimenti su obavljani u saharskom dijelu Alžira koji sada od Francuske traži punu kompenzaciju, prenosi “Sputnik”.

“Francuska je priznala da su obavljali eksperimente sa nuklearnim i hemijskim oružjem, ali odbijaju da plate odštetu žrtvama”, rekao je alžirski vojni ekspert pukovnik Muhamed Halfavi.

Francuski mediji su prije nekoliko godina objelodanili tajni izvještaj o studiji uticaja radijacije na ljude i eksperimentima u kojima su korišteni francuski vojnici.

visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.