Ambasador Sakamoto potpisao četiri ugovora za obnovu škola i domova zdravlja

147

Ambasador Japana u Bosni i Hercegovini Hideyuki Sakamoto danas je potpisao ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava za dva projekta obnove osnovnih škola u Kneževu i Živinicama te dva projekta nabavke vozila hitne pomoći i medicinske opreme u Modriči i općini Prača-Pale (FBiH).

Ambasador je kazao da Vlada Japana pridaje veliki značaj unapređenju obrazovanja i zdravstvene zaštite u BiH.

– Od 1996. godine za poboljšanje kvaliteta tih sektora, u BiH je dodijeljeno 54 miliona KM za obrazovanje, te 160 miliona KM u oblasti zdravstva. Vlada Japana do sada je ukupno osigurala donacije za 100 škola i ustanova, te 168 domova zdravlja – podsjetio je ambasador Sakamoto.

Izrazio je uvjerenje da će se novim projektima pravilno upravljati i da će biti završeni bez odgađanja.

– Nadam se da će novi projekti poboljšati uvjete za obrazovanje, da će pružiti bolju zdravstvenu zaštitu i vremenom postati simbol prijateljstva naroda BiH i Japana – kazao je Sakamoto.

Potpisnici ugovora: direktor OŠ „Petar Kočić“ u Kneževu Novica Keleman, direktorica OŠ Višća u Živinicama Sanita Mazić, direktor Doma zdravlja u Modriči Darko Stefanović i direktor Doma zdravlja Prača-Pale (FBiH) Medo Žigović, zahvalili su ambasadoru, Vladi i narodu Japana na donaciji kojom će se uveliko poboljšati kvalitet obrazovanja i zdravstvene zaštite.

Po riječima Kelemana i Mazić, usljed starosti, objekti škola su ozbiljno oštećeni, a stolarija dotrajala. Stoga će donacijom naroda Japana oko 520 učenika, nastavnika i osoblja tih škola imati koristi i dobiti bolje okruženje za učenje i rad.

Također, još dva projekta namijenjena su za nabavku ambulantnih vozila i medicinske opreme domovima zdravlja u Modriči i Prači. Medicinsko osoblje je ulagalo veliki napor u poboljšanju zdravstvenih usluga građanima, pacijentima, a ovim će oko 10.400 pacijenata imati koristi.

– Zahvaljujući novom opremljenom vozilu Dom zdravlja će nakon dužeg vremena imati mogućnosti da na potpuno siguran način, prema svjetskim standardima u prijevozu hitnih pacijenata, pruži kompletnu zdravstvenu zaštitu i monitoring životno ugroženog pacijenta do referentne zdravstvene ustanove – kazao je pored ostalog direktor Doma zdravlja u Modriči Darko Stefanović.

Četiri nova projekta, realizirana su u okviru japanske grand pomoći za Grassroots – temeljne projekte ljudske sigurnosti.

 

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara