Naslovnica Svijet Američka vojs...

Američka vojska postavila bodljikavu žicu na granici

18

Američka vojska postavila je bodljikavu žicu i podigla barikade, dok se stotine migranata iz Centralne Amerike približavaju granici Meksika i SAD-a.

Oko 400 migranata, koji su se odvojili od glavnog dijela karavana u Meksiko Cityju, stigli su jučer u pogranični grad Tihuanu autobusom, rekli su očevici.

Očekuje se da će veće grupe migranata stići narednih dana, rekle su grupe za ljudska prava.

Nekoliko hiljada migranata u najmanje tri karavanske grupe kreću se kroz Meksiko prema granici sa SAD-om.

Američki ministar odbrane James Mattis najavio je da će danas posjetiti region na granici s Meksikom i ovo je njegova prva posjeta od kada je Washington najavio slanje više od 7.000 vojnika kako bi SAD spriječile ulaz karavanu migranata, većinom državljana Hondurasa.

Američka Agencija za carinu i zaštitu granice /CBP/ saopćila je da će zatvoriti saobraćajne trake na prelazima San Ysidro i Otay Mesa iz Tihuane, a nakon toga će vojska postaviti bodljikavu žicu, kao i barikade i ograde.

Grad Tihuana, u državi Baha Kalifornija, nalazi se 38 kilometara od San Dijega u Kaliforniji.

“CBP nastavit će da se priprema za mogući dolazak više hiljada migranata koji se kreću prema SAD-u”, rekao je Pete Flores, šef operacija CBP-a u San Dijegu, dodajući da se može govoriti o potencijalnoj ugroženoj sigurnosti.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa zauzela je čvrst stav da neće pustiti karavan migranata da uđe u zemlju.

Godinama migranti iz Centralne Amerike kreću na dug put do SAD-a. Na tom putu mnogi umru ili poginu, a mnogi završe kao žrtve bandi organizovanog kriminala.

 

 

Visoko.co.ba/Federalna.ba/Srna-Reuters

 

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.