Naslovnica Svijet Američki borb...

Američki borbeni avion pao u more kod japanskog otoka Okinawe

27

Američki borbeni avion F-15 pao je u more u blizini japanskog otoka Okinawe, potvrdila je američka vojska.
Otok Okinawa je poznat po prisustvu američke vojske, što je ujedno i uzrok brojnih protesta. Pilot se uspješno katapultirao te je spašen, a avion je završio u moru. Prvi izvještaji su nagovještavali da su se u avionu nalazila dva člana posade, ali je kasnije potvrđeno da se radi o avionu F-15C Eagle s jednim sjedištem. Avion je navodno poletio iz Zračne baze Kadena na otoku Okinawa, a pao je 80 km od obale.

Japanski ministar odbrane Itsunori Onodera je rekao da je pokrenuta istraga o nesreći.

“Nesreće američkih aviona se ponavljaju. Nastavljamo tražiti da njihovi letovi budu sigurni”, kazao je Onodera.

Guverner Okinawe Takeshi Onaga je prethodno vodio proteste protiv američkih baza na otoku te je naveo da ovakvi incidenti ugrožavaju budućnost otoka.

“Ne možemo ispuniti dužnosti prema našoj i njhovoj djeci ako ovakva situacija postane normalna. Ne vjerujem da postoji ovakva zemlja među razvijenim zemljama”, istakao je Onaga.

Američka baza na otoku je dosad zabilježila 25 incidenata i hitnih situacija u Japanu prošle godine. U najmanje tri slučaja su predmeti pali iz američkih aviona na lokacije na kojima se nalaze škole. Jedna škola koja se nalazi u blizini Zračne baze američkih marinaca Futenma navodno je savjetovala učenicima da nađu zaklon svaki put kad se približava helikopter, a to se dogodilo više od 300 puta od oktobra prošle godine.

Lokalno stanovništvo je zabrinuto i zbog prisustva 25.000 članova američke vojske na otoku. Nasilni i nekada smrtonosni incidenti u koje su bili umiješani su rezultirali masovnim protestima i zahtjevom za premještanje baze. Među incidentima je i silovanje te ubistvo Japanke iz 2016. godine, koje je izvršio radnik iz američke baze. Također, prošle godine je Japanac poginuo u saobraćajnoj nesreći jer je osoba iz američke baze vozila automobil u alkoholiziranom stanju.

Američka vojska je privremeno ograničila kretanje i konzumiranje alkohola, ali lokalno stanovništvo traži oštrije mjere.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/Klix.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.