Naslovnica Svijet Amerika Američki doku...

Američki dokumenti otkrili zločine argentinske hunte

38

Agenti argentinske vojne diktature su 20. avgusta 1976. godine dinamitom raznijeli tijela 30 ljudi koji su bili zatvoreni kao disidenti, a ostaci su eksplozijom rasuti na velikom prostoru.

Mučni detalji o eksploziji kojom su uništena tijela 10 žena i 20 muškaraca pogubljenih u gradu Pilar pronađeni su u izvještaju američke Centralne obavještajne agencije (CIA) koji je nedavno postao dostupan javnosti. Izvještaj je na svom sajtu juče objavila nezavisna američka organizacija Arhiva nacionalne bezbjednosti.

Hiljade osoba je mučeno, ubijeno i oteto u “prljavom ratu” koji je argentinska vojna hunta vodila protiv ljevičara od 1976. do 1983. U izvještaju se navodi da je eksplozija iz 1976. za cilj imala da “pošalje krvavu poruku drugim navodnim ekstremistima da prestanu sa svojim aktivnostima pet mjeseci poslije puča”.

Izvori CIA su rekli da je šef hunte, general Rafael Videla, bio “iznerviran jer su leševi bili tako vidno izloženi”. Kako se navodi, Videla ih je sve želio mrtve, samo mu se nije svidilo što je sve učinjeno toliko očigledno.

Objavljeni dokumenti su mali dio projekta skidanja oznake tajnosti s dokumenata o Argentini, što je najveći takav poduhvat u američkoj historiji, odobren od tadašnjeg predsjednika Baracka Obame. Projekat je završen prošlog mjeseca, a dokumenti detaljno opisuju “brutalne metode” koje je primjenjivala argentinska vojska. “Neprestano dobijamo veoma kredibilne izvještaje da je mučenje uobičajeno prilikom ispitivanja zatvorenika”, rekla je tadašnjem državnom sekretaru njegova pomoćnica za ljudska prava Patricia Derian u izvještaju za 1979.

U njenom izvještaju se navodi da je “omiljeno oruđe po svoj prilici električna ‘pikana’, nešto poput naelektrisanog štapa za stoku” a da se primjenjuje i “podmornica”, odnosno guranje glave zatvorenika u kadu s vodom, urinom, fekalijama, krvlju ili mješavinom svega toga.

“Više nema nikakve sumnje da je Argentina najgora po pitanju ljudskih prava u Južnoj Americi”, pisala je tada Derian.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava procjenjuju da je oko 30.000 osoba ubijeno ili nestalo tokom vladavine argentinske vojne hunte. Neke od njih su bile trudnice koje su nestale odmah pošto bi se porodile u tajnim mučilištima. Krađa beba razlikuje Argentinu od svih drugih vojnih diktatura koje su u to vrijeme vladale u Južnoj Americi.

Žene su često bile mete seksualnog nasilja. Derijan je izjavila da su neke bile mučene pacovima ili su bile držane u mraku toliko dugo da im je “koža zelenkaste boje”. “Priče američkih obavještajnih službi o onome što zovem vojna mašina za ubijanje stvarno izazivaju jezu. CIA ima precizne detalje kako je ta mašina radila i bila organizovana. Dokumenti koje smo otkrili rasvjetljavaju slučajeve desetina žrtava, jedinice kojima su pripadale ubice i okolnosti zločina koje je počinila hunta”, rekao je Carlos Osorio, zvaničnik Arhiva nacionalne bezbjednosti.

 

Visoko.co.ba/Federalna.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.