Naslovnica Svijet Američki mili...

Američki milijarder donirao 190 miliona dolara Univerzitetu u Oxfordu

23
Schwarzman, koji je inače bio savjetnik republikanskih predsjednika uključujući i Donalda Trumpa, donirao je novac za novi fakultet za humanističke nauke na kojem će se proučavati etika umjetne inteligencije.

Britanska vlada saopćila je kako je ova donacija globalno značajna investicija u Velikoj Britaniji, a naročito u vrijeme kada je neizvjesno istraživanje na fakultetima zbog Brexita.

Schwarzman se danas nalazi na poziciji glavnog izvršnog direktora kompanije Blackstone i jedan je od najpoznatijih američkih milijardera.

Njegov raskošan način života kao finansijera na Wall Streetu u prošlosti je izazvao bojne kritike javnosti, ali on je odnedavno postao glavni donator obrazovanja.

Schwarzman je izjavio za BBC kako donira novac Oxfordu jer je umjetna inteligencija glavni problem našeg doba.

“U ovom trenutku, većina vlada je potpuno nespremna za rješavanje ovog pitanja. Morat će se osloniti na velike univerzitete kao što je Oxford ili neke druge širom svijeta koji su se specijalizirali u tome da im pruže pomoć u razumijevanju ove oblasti”, istakao je Schwarzman.

Ekonomisti često upozoravaju kako razvoj umjetničke inteligencije može imati ozbiljne posljedice na čovječanstvo, uključujući gubitak radnih mjesta uslijed automatizacije, što se često naziva četvrtom industrijskom revolucijom.

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.