Amir Ganić, samostalni zastupnik u Skupštini ZDK: Zašto se na našim računima za utrošak električne energije nalazi stavka subvencije za obnovljive izvore energije i šta ona znači

538

Molim navedeno Ministarstvo da moje zastupničko pitanje proslijedi prema JP Elektroprivreda BiH, od kojeg tražim da mi se da odgovor, zašto se na našim računima za utrošak električne energije nalazi stavka subvencije za obnovljive izvore energije i šta ona znači. Koji je pravni osnov za ovaj utrošak i da li mi individualna domaćinstva na ovaj način, svim fizičkim i pravnim licima koji žele koristiti obnovljive izvore energije, dodatno, potpomažemo i/ili punimo budžet ovog preduzeća.

MARKETING

Obrazloženje

Na vlastitom računu za protekli mjesec dana iznos stavke naknada za obnovljive izvore energije iznosi 0,84 KM. Na individualnom nivou, iznos navedene stavke je simboličan, međutim, uzme li se u obzir ukupna broj potrošača, onda je sasvim realno očekivati da se radi o milonskim iznosima. Želim znati koja je pravna regulativa omogućila ovaj utrošak za građane i da li je on u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača. Pored toga, da li mi na ovaj način, znajući za složene i vrlo skupe procedure svih onih (fizičkih i/ili pravnih lica) koji se odluče za korištenje obnovljivih izvora energije, dodatno ih sufinansiramo i potpomažemo, ili samo punimo budžet ovog preduzeća. Nadalje, za šta se troše i izdvajaju ova sredstva.

 

Komentari

komentara