Amir Ganić, zastupnik u Skupštini ZDK: Inicijativa da škola u Donjem Moštru nosi naziv po ratnom heroju Teufiku Tufi Buzi

303

U skladu sa Poslovnikom o radu Skupštine ZDK, gore navedenom Ministarstvu upućujem  zastupničku inicijativu. Molim resorno ministartsvo da razmotri inicijativu o promjeni naziva osnovne škole Mula Mustafa Bašeskija, koja se nalazi u Donjem Moštru, u ime Teufik Tufo Buza.

MARKETING

Obrazloženje

Teufik Tufo Buza je zasigurno jedan od najvećih i najznačajnijih heroja u novijoj povijesti Visokog ali i Bosne i Hercegovine. Svojim angažmanom na početku agresije na Bosnu i Hercegovinu stao je na branik domovine i skupa sa nekolicinom visočkih heroja, smatra se da je najzaslužniji za odbranu Visokog ali i šireg područja. Po njegovom imenu Manevarska četa SJB Visoko dobila je ime „Tufina četa“. Jedan od njegovih najvećih ratnih uspjeha i podviga je zaustavljanje kolone  tadašnje Jugoslovenske armije koja je napustila kasarnu Bilmišće u Zenici, u tjesnacu Mačuh, općina Visoko. Sa nekoliko desetaka svoji kolega – vojnika tadašnje Manevarske čete SJB Visoko zaustavio je kolonu u kojoj je bilo oko 400 vojnika i starješina, više desetina vojnih i teretnih civilnih vozila u kojima je prevoženo formacijsko naoružanje, municija i oprema. Na kolonu se nije oružano djelovalo, nego je oduzeta izvjesna količina oruđa i oružja, te municije, u čemu su jedinice branioca BiH u tom periodu izuzetno oskudjevale. 

Teufik- Tufo Buza rođen je 13.5.1950. godine u mjestu Malim Trnovcima općina Visoko. Nastanjen je bio u Porječanima sve do svoje pogibije u rejonu Krčevine, kota 679 (iznad današnjih Čekrekčija) Visoko, 16. 06. 1992. godine. Po zanimanju je bio policajac – komandir jedinice za specijalne namjene tadašnje Državne bezbjednosti SFRJ u Beogradu. Bio je pripadnik SJB Visoko od 10.4.1992. godine. Nankon njegove pogibije, njegova četa dobija naziv ”Tufina četa”. Nakon smrti, proizveden je u čin pukovnika i odlikovan ratnim priznanjima ”Zlatni ljiljan” i ”Zlatna policijska značka”.

Obzirom da se ni do dana današnjeg za ime Teufika Tufe Buze, velikog heroja i simbola visočkog ali i bosanskog otpora, ne vezuje za bilo kakvu instituciju, ustanovu ili neki drugi segment od društvenog značaja, smatram sasvim opravdanom i realnom ovu moju zastupničku inicijativu. S drugu stranu dosadašnje ime OS Mula Mustafa Bašeskija se vezuje za nekolicinu obrazovnih institucija, čak i na području ZDK (OS Mula Mustafa Bašeskija Kakanj).

S poštovanjem

Podnosilac zastupničkog pitanja:

  Prof. dr Amir Ganić

Komentari

komentara