Analiza: ASDA na izborima prije četiri godine u ZDK

527

U narednom periodu radit ćemo analizu izbornih rezultata od prije četiri godine na nivou ZDK, a vezano za stranke koje participiraju u OV Visoko. Počet ćemo sa jednom od dvije visočke stranke koje su ostvarile po dva mandata u Skupštini ZDK.

MARKETING

ASDA je na Općim izborima 2014 godine za Skupštinu ZDK dobila 9.121 glas ili 5,96% od ukupnog broja glasova. To je bilo dovoljno za dva mandata sa njihove liste koja je brojala  37 kandidata.

Mandate su ostvarili dva visočka kandidata, Amir Ganić kao nosilac liste sa 1.625 osvojenih glasova ili 17,8% i Mufid Bečarević koji je kao deseti sa liste uspio završiti kao drugi sa 1.240 glasova ili 13,6%. Bečarević je bio u Skupštini ZDK sve do 04.01.2017.godine kada je Rješenjem MUP-a ZDK postao inspektor za požare i eksplozije Inspektorata MUP-a ZDK.

Na upražnjeno mjesto u Skupštinu ZDK ulazi, interesantno, Elmedin Kovač tek nakon što su mandate odbili Emina Kovač, Elvedina Delić i Irmela Zečević. Pa je tako Elmedin Kovač kao 34 sa liste i neko ko je dobio 737 glasova postao skupštinski zastupnik.

Kada je u pitanju izborna jedinica šest i Federalni parlament ASDA je završila kao peta stranka po dobijenim glasovima iza SDP-a, DF-a, SBB-a i SDA. Osvojili su ukupnih 4.834 glasa ili 8,9%. Na listi su imali pet kandidata, nosilac je bio Refik Kurgaš koji je dobio 3.539 glasova. Bio je tu i Elvedin Šabanović aktuelni direktor Muzeja u Visokom koji je kao četvrti na listi osvojio 755 glasova. Ovdje je zanimljivo da je Kurgaš imao duplo više glasova nego kandidati SDP-a, DF-a i SBB-a koji su dobili mandate, a on nije zbog lošeg generalnog rezultata stranke.

ASDA na listi za Državni parlament u izbornoj jedinici 4 osvojila je 7.861 glas ili 2,8% što nije bilo dovoljno za mandat u Parlamentarnoj skupštini BiH. Na listi su imali samo dva kandidata: Esada Kurgaša (3.752) i Jasminu Ćatić (2.136).

Ova stranka prije četiri godine nije imala svog kandidata za bošnjačkog člana predsjedništva ali su podržavali kandidaturu Mustafe Cerića koji je osvojio 33.882 glasa ili 4,5% ukupnih glasova što ga je smjestilo na šesto mjesto u odnosu na sve ostale kandidate.

Komentari

komentara