Analiza / ASDA prije četiri godine i nakon ovih izbora u ZDK: Slabiji rezultat, ali isti broj mandata

272

ASDA je u 12 gradova ZDK na proteklim izborima osvojila 7.288 glasova ili 4,52% što je bilo dovoljno za dva mandata koja su ostvarili nosilac liste Ramo Isak i Amra Jupić. U odnosu na prije četiri godine i osvojenih 9.121 glas to je lošiji rezultat, ali sa isto mandata jer je tako htjela postizborna matematička računica. Interesantno prije četiri godine oba mandata su osvojili visočki kandidati Amir Ganić kao nosilac liste sa 1.625 osvojenih glasova ili 17,8% i Mufid Bečarević koji je kao deseti sa liste uspio završiti kao drugi sa 1.240 glasova ili 13,6%.

MARKETING

Kada je u pitanju izborna jedinica šest i Federalni parlament ASDA je potpuno podbacila u odnosu na prije četiri godine kada su bili peti po broju osvojenih glasova – 4.834 ili 8,9%. Na ovim izborima su duplo slabiji i završili su na desetom mjestu sa 1.070 glasova, a nosilac liste Halil Tuzlić bivši načelnik Breze osvojio je šest puta manje glasova u odnosu na Refika Kurgaša od prije četiri godine.

ASDA na listi za Državni parlament u izbornoj jedinici 4 osvojila je 5.289 ili 2.572 glasa manje nego prije četiri godine i kao osma po broju ukupno osvojenih glasova nije ostvarila mandat.

Ova stranka prije četiri godine nije imala svog kandidata za bošnjačkog člana predsjedništva ali su podržavali kandidaturu Mustafe Cerića koji je osvojio 33.882 glasa ili 4,5% ukupnih glasova što ga je smjestilo na šesto mjesto u odnosu na sve ostale kandidate. Na ovim izborima također nisu imali svog kandidata ali su podražavali Denisa Bećirevića iz SDP-a koji je osvojio 194.688 glasova ili 33,53%, a što je opet 5,7 puta više u odnosu na broj glasova koje je dobio Mustafa Cerić prije četiri godine.

Komentari

komentara