Analiza izbora u KO SDP ZDK: Zavidovići dobili više mandata nego Visoko, Kakanj, Breza, Olovo i Vareš zajedno

1083

U nedjelju je u Zenici održana Izborno-izvještajna konferencija KO SDP BiH ZDK. Osim što je za novog predsjednika izabran Mirsad Mahmutagić, načelnik Maglaja, delegati Konferencije su izabrali i članove novog Kantonalnog odbora.

MARKETING

Iako Visoko nije direktno dobilo niti jednog člana Kantonalnog odbora, Statut SDP BiH propisuje da svaka organizacija mora imati najmanje jednog člana Kantonalnog odbora. Prema informacijama kojima raspolaže Visoko.co.ba, visočka pozicija će pripasti ili Samri Limo ili Belminu Zukanu jer oboje imaju isti broj glasova. Trenutni favorit za ovu poziciju je Samra Limo zbog manje zastupljenosti ženskog spola u Kantonalnom odboru.

Ono što svakako upada u oči kada se pregledaju imena članova ovog organa postaje potpuno jasno da su Općine iz južnog dijela ZDK, odnosno općine izborne jedinice 406 za Parlament FBiH (Visoko, Kakanj, Vareš, Olovo, Breza) potpuno zanemarene. Kada uporedimo doprinos ovih općina rezultatu za Skupštinu ZDK očit je nesrazmjer između njihove zastupljenosti i doprinosa.

Tako će u novom Kantonalnom odboru najviše članova biti iz Zavidovića, čak 11, dok toliko predstavnika neće imati sve općine iz izborne jednice 406 zajedno. U nastavku teksta možete vidjeti koliko razliku između broja ostvarenih mandata u Kantonalnom odboru (prvi broj) i broj mandata koji je srazmjeran doprinosu organizacije za Skupštinu ZDK (broj desno)

Zavidovići 11 – 7
Zenica 11 – 8
Tešanj 7 – 9
Maglaj 5 – 7
Kakanj 3 – 3
Žepče 2 – 2
Breza 1 – 1
Doboj Jug 1 – 2
Olovo 1 – 1
Usora 1 – 0
Vareš 1 – 1
Visoko 1 – 4

Ovakvom raspodjelom mandata u Kantonalnom odboru Visoko je oštećeno za 3 mandata dok su Zavidovići nagrađeni sa 4 mandata više. SDP Visoko potpuno je zanemaren uprkos značajnom napretku u broju glasova od izbora 2014. godine i značajnom doprinosu za sve liste SDP-a BIH.

 

Komentari

komentara