Naslovnica Lokalne Teme Politika Analiza: (Ne)...

Analiza: (Ne)očekivani sastav novog Općinskog Izvršnog Odbora SDA Visoko

1730

Prvo što je uočljivo kod novog saziva OIO SDA Visoko nakon održane Izborne skupštine jeste da on sada broji 19 umjesto dosadašnjih 15 članova što nam ukazuje na to da je novi predsjednik morao praviti određene kompromise kako bi pokušao zadovoljiti što je više moguće onih koji su se vidjeli u novom sazivu ovog najvišeg organa stranke. Na Skupštini je od ukupnih 80, prisustvovalo 66 delegata.

Oni koji ozbiljnije prate dešavanja u političkom životu Visokog, a posebno u OO SDA Visoko odmah će uočiti da u novom sazivu nema Muniba Alibegovića i Aziza Brotlije “veterana” ove stranke u Visokom i članova koji se nisu odrekli svojih kandidatura, što implicira samim tim da su očekivali da budu članovi novog saziva Općinskog Izvršnog Odbora. To je vjerovatno bio razlog zašto se bivši načelnik na brzinu “poselamio” sa svima i napustio Skupštinu. Također u novom sazivu OIO nema ni vijećnika Edina Lope.

Interesantno je i to ko se to odrekao svojih kandidatura, pa tako redom dr.Senad Karavdić aktuelni skupštinski zastupnik, nekadašnji potpredsjednik, član bivšeg OIO, bivši član Povjereništva, dr. Zlatko Handžić aktuelni vijećnik i član bivšeg sastava OIO kao i član Povjereništva, Ahmet Kurspahić bivši predsjednik stranke u dva mandata.

Od potencijalnih “iznenađenja” koja su se našla u novom sazivu OIO tu su Efendina Čehajić koja radi kao pedagog u osnovnoj školi u Moštru, a nekada je bila i na listi Stranke za BiH. Tu je iznenađenje možda i Nedžad Mulagić, dugogodišnji sekretar u JP “Gradska groblja” Visoko te u kratkom mandatu i direktor istog koji je na prošlim lokalnim izborima bio na listi OO SDA Visoko za Općinsko vijeće ali kao 17-ti sa liste nije uspio ostvariti mandat.

Ova Skupština je i zvanično “motore redizajnirane SDA” iz 2012.godine Halima Zukića i Nermina Kadrića poslala u političku prošlost ove stranke, s tim da bi sadašnji politički status Kadrića mogao biti dobar kapital za novo pozicioniranje u OO SDA Visoko obzirom da njegovo članstvo nikad nije prestalo bez obzira na političko opredjeljenje iz 2016.godine. Broj potencijalnih vijećnika u sadašnjem sazivu OV Visoko koji su pod njegovim uticajem mogao bi biti ulaznica i povratak na velika vrata.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.