Naslovnica Lokalni izbori Analiza: OO S...

Analiza: OO SDP Visoko – Gubitak jednog vijećničkog mandata i lošiji rezultat kandidata za načelnika kao pokazatelji loše politike u protekle 4 godine

370

OO SDP Visoko nakon objave zvaničnih rezultata Lokalnih izbora peta je stranka po važnosti u Visokom. Birači su njihov rad u protekle četiri dali im 1.744 glasa ili 8,35% što je bilo dovoljno za dva vijećnička mandata u OV Visoko, a što je ujedno i jedan mandat manje u odnosu na izbore od prije četiri godine, tako da možemo konstatovati da SDP u Visokom od izbora do izbora u stalnom je opadanju popularnosti kod birača što rezultira i gubitkom vijećničkih mandata.

Dejan Šćepanović i Nedžla Greda su dobili povjerenje birača. Šćepanoviću je ovo drugi uzastopni mandat, na ovim izborima dobio je 878 glasova ili 50,34% ukupnih glasova SDP-a. Nedžla Greda je osvojila svoj prvi mandat za što joj je bilo dovoljno 457 glasova ili 26,20%. Kandidat za načelnika OO SDP-a Visoko bio je dugogodišnji bivši direktor JKP “Visoko”, Ermin Dlakić, koji je sa 1.170 glasova (5,37%) završio na posljednjem četvrtom mjestu, a njegov rezultat pokazuje da svi oni koji su glasali za SDP nisu glasali i za njega kao kandidata što je vrlo indikativno i ukazuje na neke činjenice i ponašanje OO SDP-a u protekle četiri godine koji je nominalno bio opozicija, dok je u stvarnosti dobrim dijelom kad im je to trebalo bio vlast.

OO SDP Visoko svojim izbornim rezultatom 2012.godine našao se u skupini gradova sa najmanje dobijenih glasova i vijećničkih mandata rame uz rame sa Žepčem, Varešom, Usorom i Brezom.

Prije četiri godine lokalni SDP osvojio je 2.085 glasova ili 10,83% ukupnih glasova. Što je bio bolji rezultat nego na ovim izborima za 341 glas. Tada su vijećničke mandate osvojili Muhamed Husić, Dalibor Tomičić i Dejan Šćepanović. Nakon što je Muhamed Husić postao ministar u prošloj Vladi ZDK, na njegovo mjesto je došao Faruk Salčinović.

Ramiz Brkić je 2012. bio kandidat ove stranke za načelnika i među sedam kandidata koliko ih je ukupno bilo zauzeo je peto mjesto sa osvojenih 1.866 glasova ili 9,37%, što je bolji rezultat od onog koji je napravio Ermin Dlakić i još jedan pokazatelj da OO SDP Visoko svojom politikom u konstantnom je padu.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.