Naslovnica ZDK Politika Analiza rada ...

Analiza rada vlasti i općinskog načelnika u Brezi na pola mandata: Što je tužna Breza ta?

1676

Na lokalnim izborima 2016. godine u Brezi je za načelnika izabran zajednički kandidat SBB-SDA Munib Zaimović, za njega je glasalo 4214 građana Breze ili 54,04% građana s pravom glasa. Pored SDA i SBB, Muniba Zaimovića je podržavao i GDS. Munib Zaimović je porazio dotadašnjeg načelnika Halila Tuzlića i kandidata Demokratske fronte Midhata Aldžića.

Poraženi kandidat i tadašnji načelnik Halil Tuzlić je imao podršku SBiH, ASDA, Stranke penzionera, BPS. Po objavi rezultata izbora Breza je odahnula, riješila se Halila Tuzlića pravnika „Kiseljačkog univerziteta“, čovjeka kojem je model rada bila kako mještani kažu strahovlada i pokušavanje uništavanja svih i svega što je drugačije od njegovog mišljenja i njegovih stavova. Vladanje Halila Tuzlića je obilježilo zapošljavanje podobnih kadrova u javna preduzeća, javne ustanove i u Općinski organ uprave i trošenje namjenskih sredstava u nenamjesnke svrhe. Došlo je do unazađivanja rada lokalnih sporstkih klubova iako su neki dobijali i po 70.000 KM na godišnjem nivou.

Munib Zaimović je u toku predizborne kampanje takvo ponašanje lokalne vlasti nazivao hajdučijom. Zajednički kandidat tadašnje „grande koalicije“ je kampanju zasnivao prije svega na ukazivanju na nerad, kriminal, provođenje straha i „hajdučiju“ tadašnje vlasti, a što se tiče svog programa obećavao je sanaciju vodovodne mreže i redovno vodosnabdjevanje cijele općine, poboljšanje poslovnog ambijenta i investicije, osnivanje posebne službe pri Općinskom organu uprave koji bi radio na poboljšavanju poslovnog ambijenta i na poslovima finansiranja Općinskih projekata od raznih fondova, reforma javne uprave i racionalizacija radnih mjesta u Općinskom organu uprave, vraćanje sporta u Brezi na mjesto koje mu pripada, otvaranje sporstke dvorane u 2017. godini, rješavanje problema odvoza smeća, rad na zaštiti ekologije i životne sredine…

Međutim, da je Breza odahnula uzaludno, pokazalo se već nakon konstituisanja Općinskog vijeća i formiranja većine. Blok stranaka koji je podržavao Muniba Zaimovića je osvojio 11 mandata (SDA-5, SBB-5, GDS-1), a za većinu je bilo potrebno 12 mandata. Ubrzo je nađen „papak“, pa je jedan vijećnik iz ASDA preletio u GDS, a zauzvrat je dobio radno mjesto u Općinskom organu uprave i tako je načelnik dobio većinsku podršku u Vijeću.

Nakon raspoređivanja kadrova SDA i SBB u nadzornim i upravnim odborima javnih ustanova i preduzeća i rasporeda na direktorskim pozicijama istih, dolazi do prvih trzavica unutar vladajuće koalicije. Za nepunu godinu dana vladavine „grande koalicija“ se raspala. SDA je otišla u neprincipjelnu opoziciju koja još uvijek ima svoje kadrove u upravnim i nadzornim odborima, svoje direktore i svog predsjedavajućeg Vijeća, a SBB je uspio skupiti novu većinu na način da je Munib Zaimović sklopio pakt sa svojim največim suparnikom iz predizbornog vremena, Halilom Tuzlićem, i SBB je ušao u koaliciju sa strankama koje su podržavale Halila Tuzlića na izborima. Formiranje nove većine je također bilo interesnog karaktera, pa su u Općini, javnim ustanovama i preduzećima naprasno zasnivali radne odnose vijećnici, bračni partneri vijećnika, djeca vijećnika.

Danas, dvije godine od formiranja vlasti, kada je vlast na pola mandata, može se bez imalo pretjerivanja reči da Munib Zaimović nije ispunio gotovo pa ništa od svojih obećanja, a da njegova vladavina neodoljivo podsjeća na model vladavine Halila Tuzlića. Vladavinu Muniba Zaimovića obilježava zapošljavanje podobnih kadrova na teret javnih prihoda, revanšizam, a ni dobronamjerne kritike se ne tolerišu. Počelo je dobro, mjesecima se u medijima provlačila priča o dolasku investitora u Brezi, čak je i osnovano privredno društvo „Eko krug“ koje bi investiralo u proizvodnju zdrave hrane, proizvodnju peleta i investiranje u oronuli brezanski bazen i koje bi postalo generalni sponzor FK Rudar. Javna je tajna da su vlasnici „Eko kruga“ otišli iz Breze nakon što im se pred početak sezone kupanja ljeta 2017. godine u bazenu dogodila „diverzija“ u vidu velike naftne mrlje. Nepoznati počinioci su u rezervoar bazenske vode prosuli naftu. Nakon odlaska investitora, bez ikakve odluke Vijeća, bez ikakvog dokumenta, bez davanja bazena na čuvanje i korištenje, bez ikakve naknade, bazen će preuzeti jedan vijećnik koji je u srodstvu sa predstavnikom izvršne vlasti, s tim da je Općina morala vratiti „Eko krugu“ uložena sredstva. Dakle, bazenom upravlja fizičko lice bez odluke Vijeća, a sredstva za dio saniranja bazena plaća se iz budžeta. Pred kraj sezone kupanja 2017. godine inspekcija zatvara bazen zbog rada bez odobrenja za rad, bez fiskalne kase, bez ijednog dokumenta.  Za tu činjenicu se ne bi ni saznalo da SDP nije tražio da za 1. maj organizuje logorsku vatru u krugu bazena. Općina ih odbija jer im ne može dati objekat na korištenje koji je zatvoren, a OO SDP Breza to vješto iskorištava u političke svrhe, te propušta organizovati logorsku vatru pod izgovorom da im je Općina zabranila korištenje bazena. Bazenom je i 2018. godine upravljala ista osoba s tim da je Općinsko vijeće ovaj puta dalo na čuvanje i korištenje bazen  preduzeću koje su osnovali opet prijatelji bliski izvršnoj vlasti.

Nova lokalna vlast, nije popravila narušeni poslovni ambijent, tako da se sav razvoj sveo na trgovinu nekretninama između lokalnog stanovništva i zastupnika ljudi arapskog porijekla, otvaranje trgovina i trgovačkih centara i otvaranje šiša barova, dok jedini pravi generator razvoja je ostao Rudnik mrkog uglja. Nova služba pri Općini nikada nije osnovana, dok je u postojeće službe zaposlen dodatni broj službenika i namještenika političkim, jaranskim i rodbinskim kanalima. Reforma javne uprave nikada nije provedena, racionalizacija radnih mjesta je provedena na način kako je već napisano da Općina neprestano prima u radni odnos nove službenike i namještenike, a nema više smisla proglašavati viškom službenike i namještenike koje je zaposlio prethodni načelnik jer su sada koalicioni partneri i dio većine. Brezanski sport je na izdisaju, FK Rudar i FK Mladost tavore u nekim kantonalnim ligama s tim da je Rudaru račun blokiran već 7-8 godina, a nezakonito se finansira preko kluba borilačkih vještina koji uopće ne egzistira, škola Fudbala „Osmica“ koja je iznjedrila mnoštvo talentovanih fudbalera je pod direktnim političkim pritiskom vlasti i jedne političke stranke ugašena, odbojkaški klub kao tradicionlano uspješan sportski kolektiv je također na niskom nivou, košarkaški klub ne postoji, sve se svelo na pojedinačne entuzijaste, a sportska dvorana ne samo da nije otvorena u toku 2017. godine kako je Munib Zaimović najavljivao u predizbornoj kampanji, već u nju nije uložena ni jedna jedina marka. Ilustracije i poređenja radi, prema budžetu općine Breza za 2019. godinu, načelnik će potrošiti više novca na mobitel, nego što će dobiti novca odbojkaški klub. Breza još uvijek kuburi sa vodosnabdjevanjem, redukcije su redovne u ljetnim mjesecima, a nerijetko su i jesenje redukcije aktuelne.

Problem odvoza smeća je riješen na način da JP Komunalno mora dizati kredit da isplati dugove prema posredniku koji smeće odvlače na regionalnu deponiju, a ekološka svijest vlasti je takva da pretovarnu stanicu za smeće želi da sagradi nekoliko metara od korita rijeke Stavnje.

Realizaciju infrastrukturnih projekata najbolje opisuje činjenica da je Munib Zaimović svečano otvorio prvi sloj asfalta u naselju Založje, o čemu su zdušno izvještavali mediji širom regiona.

Kakva je situacija u Brezi možda najbolje govori podatak da su dva kapitalna projekta, proširenje mosta u ulici 6. april i izgradnja dječijeg igrališta finansirali pojedinci Mustafa Šabić i Fahrudin Radončić, ovaj drugi u sklopu predizborne kampanje za Opšte izbore. Naravno, vlast je i ove projekte iskoristila da medijski poprati svoju „sposobnost“ primanja „sadake“ od pojedinaca. Ostalo je još nepune dvije godine mandata aktuelnog načelnika, evidentno je da nisu napravljeni pomaci u razvoju, opozicija u Brezi će reći da je gore stanje nego za vrijeme Halila Tuzlića. Od ove vlasti građani Breze su mnogo očekivali, danas više ništa ne očekuju, osim novih zapošljavanja na teret javnih prihoda. Svakako da će biti zanimljivo u 2020. godini kada počne predizborna kampanja, nije isključeno da nekadašnji protivnici Halil Tuzlić i Munib Zaimović se međusobno i zvanično podrže, bolji poznavaoci prilika u brezanskom SBB-u tvrde da će kandidat za načelnika biti drugi Zaimović, aktuelni direktor Rudnika mrkog uglja, Ćamil, jer su u SBB-u svjesni da je sa kandidatom Munibom Zaimovićem poraz neminovan. Svakako će biti interesantno koga će ponuditi SDA za načelnika i da li će se ljevica konačno ujediniti u Brezi. A do tada je na građanima Breze da trpe lokalnu vlast i da se nadaju boljem.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.