Naslovnica Lokalne Teme Politika Analiza: U su...

Analiza: U subotu 34. sjednica OV Visoko

564

U subotu nas očekuje posljednja redovna sjednica Općinskog vijeća Visoko. Ipak to neće biti posljednja sjednica OV u 2015 godini jer nas već u utorak očekuje tematska sjednica vijeća. U Velikoj sali Općine će se dakle održati 34. sjednica, na kojoj bi trebala biti donijeta jedna od najznačajnijih odluka za sljedeću godinu po Općinu, naravno radi se o Budžetu za 2016. godine. Očekujemo da barem početku sjednice prisustvuju svi vijećnici jer bismo mogli imati konačan uvid ko u izbornu godinu ulazi kao pozicija a ko kao opozicija. U svakom slučaju očekuje nas interesantno zasjedanje lokalnog parlamenta.

Sjednica će se odvijati po sljedećem dnevnom redu:

1. Izvod iz zapisnika sa 33. sjednice Općinskog vijeća Visoko

2. Prijedlog Budžeta Općine Visoko za 2016. godinu
IZVJESTILAC: Edina Ferizović, pomoćnica načelnice
Ukoliko ovaj Prijedlog Budžeta izazove i upola manje rasprave koliko je izazvao Prijedlog rebalansa Budžeta ZDK bit će svakako interesantno. Još na prošloj sjednici kada je na dnevnom redu bio Nacrt ovog akta ukazivali smo na mnoge nelogičnosti ovog akta. U protekloj sedmici smo saznali da je vijećnik Dejan Šćepanović (SDP) uložio nekoliko amandmana na ovaj akt te će svakako biti i o njima riječi, što će sigurno biti i prevaga u samom SDP-u, odnosno kako će se ova stranka izjasniti po ovom pitanju. U svakom slučaju ovo je jedna od najbitnijih odluka ovog zakonodavnog organa koje se tiču sljedeće godine.

3. Prijedlog Odluke o izvršenju Budžeta Općine Visoko za 2016. godinu
IZVJESTILAC: Edina Ferizović, pomoćnica načelnice

4. Prijedlog Programa rada Općinskog vijeća Visoko za 2016. godinu
IZVJESTILAC: Zekija Omerbegović, sekretar Općinskog vijeća
Takođe i ovaj je akt prošao redovnu proceduru te su vijećnici već raspravljali i podržali Nacrt Programa. U toku rasprave su vijećnici predložili neke interesantne dodatke, a svakako je najinteresantniji prijedlog da Vijeće na svojoj posljednjoj sjednici u ovom sazivu donese i izvještaj o svom četverogodišnjem radu što će ili bi barem trebalo reći biračima ko je bio koliko aktivan u ovom sazivu i šta je to sve ovaj saziv usvojio.

5. Prijedlog odluke o komunalnim taksama
IZVJESTILAC: Edina Ferizović, pomoćnica načelnice
Ovaj prijedlog, naravno ako bude usvojen, će derogirati, odnosno staviti van snage, staru odluku iz 2012. godine. Ovdje se radi o jednom tehničkom rješenju, međutim bit će svakako interesantno čuti prijedloge vijećnika o ovom pitanju.

6. Prijedlog odluke o vrijednosti boda za utvrđivanje visine komunalne naknade za 2016. godinu
IZVJESTILAC: Nidžara Hadžiomerović, pomoćnica načelnice
Prema ovom prijedlogu vrijednost boda za utvrđivanje komunalne naknade će iznositi 0,0017 KM, dok će visina komunalne naknade po kvadratnom metru stambenog prostora zavisno od zone iznositi od 0,0034 KM do 0,0476 KM. Takođe, predviđaju se i mogućnosti da ove naknade određena lica ne moraju isplatiti.

7. Nacrt odluke o granicama i zonama gradskog građevinskog zemljišta i ostalog građevinskog zemljišta na području općine Visoko
IZVJESTILAC: Nidžara Hadžiomerović, pomoćnica načelnice
Ovom odlukom kada ona bude konačna bi se trebalo konačno jasno utvrditi šta je to građevinsko zemljište u Općini. Nacrt obuhvata teritoriju cijele općine ali je ipak detaljnije razrađeno ono što se naziva gradsko građevinsko zemljište te je ono podijeljeno u 4 zone. Te četiri gradske zone će zapravo predstavljati prvu zonu građevinskog zemljišta u odnosu na ostatak općine. Građevinsko zemljište je podijeljeno ukupno u 6 zona (1+5). Podsjećamo ovo nije konačni prijedlog nego tek nacrt koji će u formi prijedloga doći na jednu od narednih sjednica.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.