Antifašist Tito (4.maj 1980. – 4.maj 2019.)

654

Divili su mu se Fidel Castro i Che Guevara, Indira Gandhi, Džavaharlal Nehru, Gamal Abdel Nasser, Kim Il Sung, Muammar al-Gaddafi, Sukarno, Ho Shi Minh, Jasser Arafat, Sadam Hussein, uvažavali ga Nikita Hrušćov, Winston Churchil, britanska kraljica Elizabeta, Hua Guo Feng, arhiepiskop Makarios, američki predsjednici John Fitzgerald Kennedy, Richard Nikson, Jimi Carter, i brojni drugi.

MARKETING

Neoprostivo mu zavidili oni koji mu nikad ne bi mogli ni cipele očistiti. Ali, u prilog Titu bilo bi dovoljno i ono što je o njemu rekao francuski filosof Jean Paul Satre: “Socijalistička Jugoslavija bila je ovaploćenje moje filosofije.”

Pa njemu je priznanje odao i njegov najveći neprijatelj, nacist Heinrich Himmler.

Smrtno su ga mrzili oni koje je muževno i vojnički časno porazio, – ustaše, četnici, handžarovci, a mrze ga i danas njihovi nečovječni potomci.

Još godina pa će se napuniti četiri decenije otkako je svijet napustio Maršal Josip Broz Tito, Predsjednik Predsjedništva SFRJ, Predsjednik CK SKJ i Vrhovni komandant Oružanih snaga SFRJ. Kao svaki čovjek i političar imao je i mana, ali šta su te slabosti, nedosljednosti, nedorečenosti i propusti u poređenju sa zaslugama koje je stekao radom i borbom protiv fašizma, imajući smjelosti da se nađe okružen najvećim monstrumima i uz goloruk narod suprotstavi Hitleru, Musoliniju, Paveliću, Mihailoviću, na kraju i Staljinu, – i da civilizuje i urednom ljudskom liku privede genocidu sklone balkanske barbare, koljače, siledžije, lopove, izdajnike, kolaboracioniste, eksploatatore, zelenaše, neradnike, parazite, špekulante, kleronaciste. Kažu, diktator, ubica… Jeste, i trebao je biti za sve one pedofile, koljače male djece i njihovih baka i djedova. Među svim njegovim greškama najveća je ta što je veliki dio njih amnestirao i dopustio da se njihov zlikovački okot ponovo razmnoži i uništi SFRJ.

Suviše za jedan život. Zato je neponovljiv.

Izvor: Facebook / Marjan Hajnal

Komentari

komentara