Aplikacija za praćenje zaraženih koronavirusom skinuta 6.5 miliona puta

242

Njemačka aplikacija za pametne telefone namijenjena detekciji zaraženih koronavirusom skinuta je 6.5 miliona puta u prva 24 sata otkad je u opticaju, rekao je u srijedu izvršni direktor softverske kompanije SAP.

MARKETING

Christian Klein rekao je da snažna javna recepcija svjedoči o dobroj suradnji timova iz SAP-a i Deutsche telekoma koji su pripremili apliaciju koja upozorava na koronavirus u samo 6 tjedana.

“To je velik uspjeh, aplikacija se skida, lagana je za korištenje te pomaže društvu”, Klein je rekao novinarima na video brifingu.

Njemačka se pridružuje zemljama poput Italije, Poljske i Latvije u predstavljanju aplikacija koji se koriste Bluetooth tehnologijom kako bi mjerile kontakte među ljudima i upozoravale je li netko od njih poslije bio pozitivan na testu za covid-19.

Iako tehnologija još nije testirana, vlade su požurile da krene njezina upotreba s obzirom na to da nema lijeka za covid-19, pokušavajući barem postići nešto poput digitalnog “imuniteta krda” protiv bolesti koja nalikuje na gripu.

Međutim, potreban je veliki interes kako bi se povećali izgledi da obje osobe u rizičnoj situaciji – koje provedu 15 minuta udaljene 2 metra jedna od druge – koriste aplikaciju. Kad je testirana, aplikacija je uspješno zabilježila 80 posto takvih susreta.

Većina aplikacija na snazi u Evropi temelji se na tehnologiji Applea i Alphabeta od Googlea koji sigurno skuplja kontakte na uređaj i šifrira podatke za razmjenu putem Bluetootha

Čini se da je aplikacija kojoj je u fokusu privatnost osvojila javno povjerenje u Njemačkoj, zemlji od 84 miliona stanovnika.

Francusku aplikacija, koja pohranjuje podatke centralno i koju ne podupire Apple, aktiviralo je samo 2 posto populacije.

 

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.