ArcelorMittal će za novo filtersko postrojenje izdvojiti šest miliona KM

672

Kompanija ArcelorMittal Zenica potpisala je danas ugovor o realizaciji projekta za zaštitu okoliša, u okviru kojeg će se izvršiti ugradnja novog filtera na jednoj od mašina za sinterovanje/prženje željezne rude, koji će se instalirati u pogonu Priprema rude i aglomeracija.

MARKETING

Po riječima generalnog direktora ArcelorMittala Zenica Biju Naira, radi se o veoma važnom postrojenju za čije instaliranje će se utrošiti oko šest miliona KM, i jedan je od vrlo važnih projekata iz oblasti zaštite zraka za grad Zenicu.

-Mi nastavljamo s našom opredijeljenošću da realiziramo naše obaveze i da unapređujemo rad. Ovim projektom ostvarivat ćemo bolje rezultate i uvjeren sam da će ArcelorMittal biti od velikog značaja za domaću privredu u narednom periodu – kazao je Nair.

Realizacijom ovog projekta, ArcelorMittal Zenica ispunjava dio obaveza koje su propisane dozvolama za pogone Priprema željezne rude i aglomeracija, ali još važnije je da će najveći dio emisije prašine koji se dosad emitirao nekontrolirano u atmosferu nakon instaliranja postrojenja biti potpuno pod kontrolom stručnjaka, i da će se prikupljena prašina ponovno vraćati u proizvodni proces kao sirovina.

-Ono što me posebno raduje jest činjenica da je ovo za nas posebno produktivna godina, jer imamo u realizaciji tri projekta zaštite životne sredine. Tako da prvi kvartal naredne godine mi možemo s tri izvora očekivati značajno smanjenje naših emisija, a vjerujemo da će to direktno uticati na smanjenje zagađenja u gradu – rekla je Feni jedna od eksperata za zaštitu životne sredine Azra Sivro.

U prvoj fazi ugovorenog projekta, za koji su predložena tehnička rješenja i garantirane performance u skladu s trenutno najboljim raspoloživim tehnikama za tu vrstu postrojenja, izvodit će se radovi u vrijednosti od četiri miliona KM, a izvođači radova su stručnjaci renomirane svjetske kompanije “FLSmidth” iz Danske.

Komentari

komentara