ARES Design predstavio superautomobil Panther ProgettoUno

66

Italijanska kompanija ARES Design zvanično je predstavila svoj prvi superautomobil.
Radi se o automobilu nazvanom Panther ProgettoUno čija će proizvodnja biti ograničena na svega 21 primjerak, a svaki će koštati 515.000 eura.

MARKETING

ProgettoUno je baziran na istoj šasiji kao i Lamborghini Huracan, ali je njegov dizajn inspirisan modelom De Tomaso Pantera. ARES je napravio novu karbonsku karoseriju sa sličnim oštrim nosom, klinastim profilom i sklopivim prednjim svjetlima.

Poput Pantere, Panther ima rešetkasti poklopac motora i agresivni stražnji difuzor u koji su smještena četiri završetka izduvnog sistema. Kako bi imao širok stav poput svog duhovnog djeda, ARES Desing je automobil opremio setom širih stražnih točkova i guma.

U unutrašnjosti je retro armaturna ploča od karbona s preklopnim prekidačima i tradicionalnim crno-bijelim analognim instrumentima. Tu su i kožna sportska sjedišta, kao i specijalno razvijeni Daniel Hertz stereo sistem.

Panther pokreće verzija Huracanovog atmosferskog 5,2-litarskog V10 motora opremljenog novim izduvnim sistemom od nehrđajućeg čelika, a remapirana je i ECU jedinica. Snage je povećana na 641 KS i 800 Nm obrtnog momenta, što je za 10 KS više u odnosu na najsnažniji Huracan Perfomante.

Motor je uparen sa sedmostepenim mjenjačem s duplim kvačilom i pogonom na sva četiri točka kao i Huracan. Za zaustavnu moć brinu se Brembo karbon-keramičke kočnice sa kočionim kliještima sa šest klipova.

ARES Desing je osnovao bivši direktor Lotusa Danny Bahar 2015. godine. Kompanija je bazirana u Modeni u Italiji, a dosad je pravila modificirane verzije postojećih luksuznih automobila među kojima su Rolls-Royce Wraith i Bentley Mulsanne.

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara