Armin Alihodžić (BPS): Ulaže li vlast dovoljno u putnu infrastrukturu u BiH

200

Na bosanskohercegovačkim putevima u protekloj 2017 godini dogodilo se vise od 37.600 saobraćajnih nesreća u kojima je, prema podacima nadležnih institucija, smrtno stradalo 295 osoba, a oko 10.000 ih je povrijedjeno.

Smatram da BiH jos uvijek nema jasnu viziju i strategiju upravljanja sigurnosću saobraćaja te da su mali pomaci u smislu smanjenja poginulih u saobraćajnim nesrećama većinom rezultat entuzijazma i rada lokalnih vlasti od onih opstinskih pa do kantonalnih.

U izvjestajnom periodu 2017. Godine na podrucju FBiH evidentirano je 27.689 saobraćajnih nesreća, sto je manje za 1.685 (ili 5.74 posto) u odnosu na isti period prosle godine, te smanjenja broja povrijedjenih i poginulih lica. Od ukupnog broja saobraćajnij nesreca u FBiH 170 je zavrsilo s smrtnim.posljedicama, a 6.809 sa povrijedjenim osobama.

Najvise saobracajnih nesreca dogodilo se u Kantonu Sarajevo, gotovo 10.500, zatim u Zenicko-dobojskom kantonu 4.250 i Srednjebosanskom 3.260

Vlast malo ili nikako ulaže u putnu infrastrukturu, dok uzima veliki dio novca kroz kolac zvani akcize koje plaćamo prilikom točenja goriva ne ulaže u održavanje i izgradnju nove putne infrastrukture, što nam govori da Vlast troši namjenski novac na krpljenje budžetskih rupa i za svoje plaće dok građani gube glave na našim putevima.

Vrijeme je da nesposobni i podobni odu sa Vlasti da dođu mladi i sposobni koji će svoj posao da rade sa odgovornošću i sa voljom da nešto promijene.

Vrijeme je da građani to promijene u oktobru 2018 godine.

 

Komentari

komentara