Arnaut, Begić i Zubčević za FR: Sudija u slučaju novinara iz Visokog donio hrabru i obećavajuću presudu, hitno potrebni novi zakoni

681

Godišnje se registrira oko 60 slučajeva kršenja ljudskih prava novinara. U posljednje vrijeme bilježe se sve češći napadi na novinare. Situacija zahtijeva ozbiljan pristup rješavanju zaštite novinara, jer koliko ima slobode medija toliko ima i demokratije.

MARKETING

O pravima novinara u emisiji Federalnog radija, pod nazivom “Ljudska prava”, govore državni parlamentarac Damir Arnaut, federalni parlamentarac Senaid Begić, predsjednik Društva novinara Faruk Zubčević i član Uređivačkog kolegija Radio Sarajeva Faruk Vele.

“Prije izvjesnog vremena u Visokom jedan hrabar sudija je donio hrabru presudu u jednom slučaju, slučaju kolege Jašarspahića. Sudija je tačno uočio da se ovdje mora doći do tužilaca i sudija koji moraju znati i na koji način ne kriviti slabiju stranu”, istaknuo je Faruk Zubčević.

Kao ključan problem u emisiji istaknuta je sprega između politke i pravosuđa, koja postoji u bh. društva, te da je ključ problema rješavanje takve situacije.

Dodatno, sagovornici u ovoj emisiji, posebno parlamentarci, istaknuli su kako je veoma važno usvajanje novih zakonskih rješenja u cilju zaštite novinara, slobode govora i medijskih sloboda, uopće.

Cijelu emisiju možete poslušati na LINKU.

 

Visoko.co.ba/Redakcija

Komentari

komentara