Arnel Nalić iz Maglaja godinama gaji veliku ljubav prema papagajima

115

Arnel Nalić iz Maglaja godinama gaji veliku ljubav prema papagajima, a do sada je učestovao na brojnim izložbama, osvajao vrijedna priznanja, dok su najveća nagrada za uloženi trud prijateljstva koja je stekao zahvaljujući svojim ljubimcima.

MARKETING

Anel se uzgojem papagaja bavi još od djetinjstva, a kako sam priznaje, ovaj hobi ispunjava njegovu svakodnevicu.

“Trenutno imam oko 70 papagaja. Obzirom da kod nas ptičara sezona počinje tek sada ljeti malo odmorim papagaje, jer imam obaveza. U septembru ponovo kreće”, rekao je Nalić.

Da bi uzgoj bio kvalitetan potrebno je i mnogo znanja.

“Ako ćeš se ozbiljno baviti trebaš znati njihove standarde, dužinu, veličinu, boju. Da bi to uspio treba ti više zalaganja i vremena. druga stvar su preprodavci, uvoze se ptice sa strane i preprodaju se. Za uzgog papagaja su potrebne tri stvari, svjetlost zrak i dobra hrana, a posebno dobra hrana”, kazao je Nalić.

Nalić ističe da se nije teško baviti papagajima, ali pdo uslovom da volite to što radite.

“Ako ne volite, teško je i papagaju i vama. Ako ćeš da ptica ima uslove i da bude srećna moraš provesti tri sata sa njima”, ističe Nalić.

On objašnjava da su papagaji ti koji ga odmaraju, ali i da je uz njih stekao nove prijatelje.

“Upoznao sam dosta ljudi sa kojima se svakodnevno družim. Nema tu priče o problemima, o politici, mi sjednemo i pričamo o pticama, o rasama koje mi uzgajamo. Mi se tu odmaramo”, ističe Nalić.

Sve je više izložbi na kojima se on i kolege mogu pohvaliti svojim ljubimcima.

“U BiH imamo nekih četiri do pet izložbi. Bio sam pobjednik u raznim kategorijama. Uglavnom, prezadovoljan sam”, naglašava Nalić.

Planovi za naredni period su još od ranije poznati.

“Moj cilj je nabavka što kvalitetnijih grla, ulaganje u opremu i kaveze. MOji su ciljevi i planovi obezbijediti što bolje uslove za moje ljubimce”, kazao je Nalić.

 

 

visoko.co.ba/BHRT

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.