Astronauti se vratili iz svemira u kapsuli Elona Muska

79

Četvero astronauta, troje Amerikanaca i Japanac, napustilo je jučer Međunarodnu svemirsku agenciju (ISS) u kapsuli kompanije SpaceX, nakon više od 160 dana provedenih u svemiru. Sletjeli su u Meksički zaljev u nedjelju ujutro.

MARKETING

Amerikanci Michael Hopkins, Victor Glover, Shannon Walker i Japanac Soichi Noguchi bili su u novembru 2020. godine prvi astronauti operativne misije koje je na ISS prevezla svemirska kompanija Elona Muska, nametnuvši se kao NASA-in nezaobilazni partner.

Ovi astronauti su uspostavili rekord najdužeg boravka u svemiru kao posada lansirana u američkoj svemirskoj letjelici.

Kapsula Crew Dragon odvojila se od ISS-a po planu (subota u 20:35 sati na američkoj istočnoj obali, nedjelja u 2:35 sati po srednjoevropskom vremenu). Povratak na Zemlju je trajao oko šest i po sati.

Četvero astronauta su po planu sletjeli u Meksički zaljev u nedjelju u 2:57 po lokalnom vremenu (08:57 sati po srednjoevropskom). Kapsula je pala u more blizu grada Paname na Floridi koristeći posebne padobrane kako bi se ublažio pad.

Kapsula u kojoj se nalaze astronauti, Foto: NASA TV
Kapsula u kojoj se nalaze astronauti, Foto: NASA TV

Brigada spasilačkih brodova je bila smještena u Meksičkom zaljevu kako bi pozdravila posadu po dolasku. Astronauti će se helikopterom ili brodom prebaciti do NASA-inog svemirskog centra Johnson u Houstonu, koja je matična baza svih američkih astronauta.

Siguran povratak posade u nedjelju označit će kraj važne misije za NASA-u i SpaceX. Naime, riječ je o prvoj potpuno operativnoj misiji posade za svemirsku letjelicu Crew Dragon, nakon probne misije u maju u kojoj su bili NASA-ini astronauti Douglas Hurley i Robert Behnken. Bio je to prvi let na ISS iz SAD-a od završetka programa Space Shuttle 2011. i prvi let s posadom koji je osigurala privatna kompanija, piše CNN.

Ovaj put se SpaceXom prva redovna misija vratila na Zemlju.

I za kraj, astronauti su bili na istom brodu Dragon, nazvanom Resilience, koji ih je lansirao u orbitu i kojim se SpaceX, nakon popravka, planira ponovo koristiti u drugim misijama.

Prva posada je napustila ISS kada je američka kompanija prošle sedmice dovezla drugu redovnu misiju u kojoj je astronaut Evropske svemirske agencije Thomas Pesquet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.