Audi prekinuo projekt razvoja letećeg automobila

45

Nakon skandalozne afere Dieselgate Volkswagen Grupa potpuno se orijentisala na razvoj novih tehnologija, a jedan od projekata bio je Audijev leteći automobil.

MARKETING

Koncept predstavljen na salonu automobila u Ženevi 2018. godine zvao se Audi Pop.Up Next Concept na zanimljiv je način najavio goleme hi-tech ambicije proizvođača iz Ingolštadta. Ali, koliko god je koncept odjeknuo u javnosti, toliko je na površinu isplivalo nezadovoljstvo brzinom razvoja, obzirom na brojne kompleksne izazove.

Uprava je već tada izjavila kako su se iz prve ruke uvjerili da će proći još mnogo godina prije nego li će bilo koji leteći automobil stići u komercijalnu upotrebu.

Audi Pop.Up Next Concept u uslovima vožnje raspolagao je s dva elektromotora kombinirane snage 60 kW (82 KS), a baterijski paket kapaciteta 15 kWh garantovao je doseg od 130 kilometara.

Letačke sposobnosti omogućilo je osam elisa u četiri kučišta. Svaka snage 20 kW, pa je ukupna raspoloživa snaga iznosila 160 kW (217 KS), što je bilo dovoljno za postizanje najveće brzine od 120 km/h. Ali, problem je bio u brzoj potrošnji baterije. Naime, baterijski paket kapaciteta 70 kWh bio je dovoljan za doseg od tek 50 kilometara.

 

Visoko.co.ba/nezavisne.com

Komentari

komentara