Australija će u orbiti imati satelit za otkrivanje požara

81

Kao što se pokazalo u posljednje vrijeme, požari u udaljenim predjelima Australije mogu gorjeti satima i širiti se velikom brzinom prije nego ih neko primjeti, a dok vatrogasci stignu, nastane ogromna šteta. Međutim, Australci pokušavaju riješiti problem.

MARKETING

Australski vatrogasci pokušavaju otkriti požare efikasnije koristeći nove metode. Većina požara se prijavljuje putem broja za hitne situacije pod nazivom Triple Zero, koji omogućava kontaktiranje policije, vatrogasaca i hitne pomoći.

Ipak, novi sistem bi mogao vatrogascima pomoći da se efikasnije bore protiv požara, a na njemu radi kompanija Fireball iz Queenslanda. To je zapravo specijalni satelit koji će otkrivati požare u Australiji.

Kompanija Space Machines Company, australski pružatelj usluga svemirskog transporta, potpisala je ugovor prema kojem će lansirati satelit u orbitu pomoću rakete Optimus-1.

Satelit bi trebao biti lansiran za godinu dana i postat će prvi od ukupno 24 koji će pratiti situaciju iznad Australije. Sistem će moći otkriti požar tri do pet minuta nakon što se pojavi te će omogućiti vatrogascima da brzo procijene uvjete i reaguju.

Satelit će funkcionisati tako što će kompjuter upoređivati nedavne fotografija s novim i tako detektovati požare.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.