Naslovnica Svijet Australija pr...

Australija protiv smrtne kazne za Assangea

35
LONDON, ENGLAND - APRIL 11: Julian Assange gestures to the media from a police vehicle on his arrival at Westminster Magistrates court on April 11, 2019 in London, England. After weeks of speculation Wikileaks founder Julian Assange was arrested by Scotland Yard Police Officers inside the Ecuadorian Embassy in Central London this morning. Ecuador's President, Lenin Moreno, withdrew Assange's Asylum after seven years citing repeated violations to international conventions. (Photo by Jack Taylor/Getty Images)

Australija je saopštila danas da će se usprotiviti smrtnoj kazni za Juliana Assangea ukoliko on bude izručen Americi, a demonstranti u Sidneyu su pozvali da osnivač “WikiLeaksa” bude oslobođen.

Snažnu podršku Assangeu uputio je i sindikat novinara Australije.

Assange je uhapšen juče u Ambasadi Ekvadora u Londonu, a sudija ga je proglasio krivim za kršenje uslovnog oslobađanja. On je u SAD-u suočen sa optužbom za zavjeru s ciljem otkrivanja državnih tajni.

Premijer Scott Morrison rekao je da Australija ni na koji način nije povezana sa eventualnim planom da Assange bude izručen Americi i da će on dobiti uobičajenu pomoć od australijskih konzularnih zvaničnika.

Morrison je dodao da će taj četrdesetsedmogodišnjak morati da snosi posljedice eventualnog kršenja zakona u stranim jurisdikcijama, prenio je AP.

Ministar spoljnih poslova Marise Payne izjavila je da se Australija “potpuno protivi smrtnoj kazni”.

Ona je dodala da je Britanija tražila garancije od SAD-a da Assange neće biti osuđen na smrtnu kaznu ukoliko bude izručen.

Oko 30 ljudi učestvovalo je u protestu u centru Sidneya, ispred Konzulata Velike Britanije, i zahtijevalo da Assange bude oslobođen. Prema njihovom mišljenju, on je borac za istinu i slobodu govora.

federalna.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.