Australija vlasničkim mačkama želi zabraniti izlazak na ulice, a psima glasno lajanje

67
Državna vlada razmatra nove legislative nakon što se enormno povećao broj zalutalih i divljih mačaka na ulicama, kao i broj pritužbi na lavež pasa.

Otprilike 25 ljudi svake sedmice odlazi u bolnice zbog ugriza pasa, javljaju australijski mediji.

MARKETING

Udruženje WA Rangers želi utišati pse koji glasno laju i poziva na stroge kazne za vlasnike pasa koji napadaju ljude. Ovi vlasnici suočit će se s kaznom od 10.000 dolara ili zatvorom u trajanju od jedne godine.

Predložene izmjene podrazumijevaju i zabranu izlaska vlasničkih mačaka na ulice tokom noći ili u potpunosti tokom cijelog dana.

“Za njihovo zdravlje mnogo je bolje da ostanu u kući. Tu će živjeti duži i sretniji život”, kaže Roz Robinson, izvršni direktor australijskog udruženja Cat Haven.

Rendžeri također urgiraju za rigorozniji sistem provjere historije ljubimaca, naročito jer su psi koji napadaju ljude obično oni koji su udomljeni nakon što ih je neko odbacio.

Podsjećamo, Australija je prošlog mjeseca počela postavljati i otrovne kobasice na više od hiljadu hektara zemlje u pokušaju da ubije dva miliona divljih mačaka koje predstavljaju veliki problem u ovoj zemlji i prijete australskim izvornim vrstama.

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara