Automobil u kojem gorivo možete plaćati otiskom prsta

111

Ako ste mislili da su najskuplji i najluksuzniji automobili tehnološki najnapredniji, prevarili ste se.

MARKETING

Hyundai je opet podigao nivo i predstavio auto nakrcan dosad neviđenim gadgetima.

Istina, već nekoliko godina Bentley u Bentaygi štiti suvozačevu ladicu skenerom otiska prsta, međutim u Hyundaiju se otisak prsta vlasnika koristi za puno više stvari.

Osim što će se nakon skeniranja otiska sva podešavanja u automobilu podesiti prema parametrima vozača, a to uključuje položaj sjedišta, rasvjetu, ventilaciju, pa i izbor muzike, otisak prsta omogućava i puno više od otvaranja vrata.

Naime, na luksuznom Genesisu GV70 ugrađen je Genesis CarPay koji omogućava beskontaktno plaćanje goriva i parkiranja putem infotainmenta.

Tu novosti ne staju. Genesis je ovaj model opremio najnaprednijim sistemom nadzora zadnjeg sjedišta sjedala. Ugrađeni su senzori koje prate pokrete ruku i nogu putnika na zadnjoj klupi, a može detektovati i disanje djeteta.

Štaviše, senzori mogu detektovati i šta se događa u gepeku, ako tamo na primjer zaluta vlasnikov kućni ljubimac. U slučaju da se vlasnik ogluši na upozorenje i zaključa auto, aktiviraće se alarmni sistem zajedno sa svjetlosnim signalima, a i na mobilni telefon će mu stići poruka da je u automobilu ostavio putnika.

Visoko.co.ba/nezavisne.com

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.