Autonomni leteći robot otkriva i bere zrelo voće

62

Kompanija Tevel Aerobotics Technologies je razvila autonomni leteći robot (FAR) koji koristi AI tehnologiju za otkrivanje i branje zrelog voća.

MARKETING

Branje voća je fizički rad koji može zahtijevati mnogo stajanja, čučanja i penjanja, ali je nerijetko slabo plaćen, sezonski i ponavljajući posao koji ne pruža mnogo prilike za napredak, a mlađe generacije budućnost grade u urbanim sredinama. Zbog toga je sve manje berača voća, a pandemija koronavirusa ograničava putovanja i sprečava dolazak sezonskih radnika iz drugih zemalja. U takvo vrijeme rješenje mogu biti roboti koji prikupljaju usjeve.

Kompanija Tevel Aerobotics Technologies ističe da njen robot FAR može biti korišten bilo gdje u svijetu te da rješava problem nedostatka radne snage istovremeno smanjujući troškove.

Robot koristi AI algoritme percepcije za lociranje stabala, kao i algoritme “vida” za otkrivanje voća. Pri branju voća je vrijeme veoma bitno, jer voće ubrano s dvije sedmice zakašnjenja gubi 80 posto vrijednosti. Roboti beru samo zrelo voće te ga klasificiraju po veličini i zrelosti. Nakon što odabere voćku, robot pronalazi najbolji način da joj priđe te koristi hvataljku kako bi ga uhvatio i ubrao.

Na jednoj lokaciji može raditi više robota bez rizika od sudaranja, jer ih kontroliše jedan autonomni “digitalni mozak”. Prednost robota je što mogu raditi 24 sata dnevno.

Pomenuta kompanija ističe da roboti ne zamjenjuju ljude nego im samo pružaju pomoć.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.