Autor natpisa na slici Krik, sam umjetnik – Edvard Munch

39
epa09029365 An undated handout photo made available by The National Museum of Art, Architecture and Design of Norway on 22 February 2021 shows IR photography taking place on the painting 'The Scream,' 1893, by Norwegian artist Edvard Munch. New analysis by experts at the National Museum in Oslo concluded that a pencil inscription in a corner of the painting was penned by the artist himself. The origin of the graffiti, which reads 'Can only have been painted by a madman,' had been the subject of debate. The masterpiece will go on display in the National Museum?s new building that is due to open in 2022. EPA-EFE/Annar Bjorgli / National Museum of Norway / HANDOUT MANDATORY CREDIT: Annar Bjorgli / National Museum of Norway HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Nacionalni muzej Norveške zaključio je da je neprimjetan ali i neprijatan natpis na čuvenom platnu “Krik” napisao sam umjetnik – Edvard Munch, saopštio je danas muzej.

MARKETING

Natpis – “To je mogao samo da naslika ludak”, dugo je bio predmet rasprave o autoru koji je drvenom olovom na lijevom uglu slike napisao na norveškom jeziku tu poruku.

Do sada se smatralo da je autor natpisa ogorčeni ljubitelj umjetnosti jer slika predstavlja sablasnu siluetu osobe blijedog lica koja ispušta krik sa rukama na ušima ispod crvenog neba. Ta slika je tokom godina postala simbol anksioznosti modernog čovjeka i univerzalnog bola.

Muzej je ispitivanjem natpisa infracrvenim zracima došao do drugačijeg zaključka. Nacionalni muzej je ispitao Munchovu sliku koja datira iz 1895, a koja je jedna je od četiri verzije kompozicije “Krik”.

“Natpis je bez sumnje od Muncha”, naveo je muzej i dodao da rukopis kao i dogođaji u vrijeme nastanka slike vode do istog zaključka.

Prvo izlaganje slike u javnosti izazvalo je kritike i pokrenulo pitanja o mentalnom zdravlja ekspresionističkog umjetnika, navela je kustos muzeja i dodala da je to vjerovatno navelo Muncha da napiše takvu poruku.

Muzej je naveo da će čuvena slika biti izložena 2022. godine kad se očekuje ponovno otvaranje muzeja.

Munch (1863-1944) jedan je od začetnika ekspresionizma, koji je bio progonjen osećajem tjeskobe zbog prerane smrti majke i sestre.

Njegova najpoznatija djela su “Krik”, “Tjeskoba” i “Na mostu”.

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Beta

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.