AVAZ o stanju u JU Dom zdravlja Visoko: Usljed katastrofalne situacije ugroženo zdravlje pacijenata

1138

“Čuvaj se i moli Boga da te ne zadesi kakva bolest, a ujedno štedi i novac, pa ako dođe do bolesti da možes sve da platiš”, riječi su jednog od brojnih pacijenata koje smo sreli u Domu zdravlja Visoko.

MARKETING

A Javna ustanova Dom zdravlja Visoko već neko vrijeme se nalazi u velikim problemima, međutim ono što je zabrinjavajuće jeste pružanje zdravstvenih usluga hiljadama pacijenata, koje je u posljednje vrijeme dovedeno u pitanje. Slučajevi koji su se desili u posljednje vrijeme, a najsvježiji je od prije nekoliko dana kada su na poziv zbog saobraćajne nesreće u centru grada, umjesto vozača, vozilo Hitne pomoći morale da voze medicinske sestre, jedan je od primjera koji potvrđuju katastrofalnu situaciju u ovoj ustanovi.

Tim povodom oglasio se i Gradski odbor SDA Visoko koji traži vanrednu sjednicu Gradskog vijeća na kojoj bi se pokušala pronaći rješenja za ovaj problem.

“Na čelu Upravnog odbora JU Dom zdravlja Visoko nalazi se šefica ureda gradonačelnice Visokog Dinka Omanović. Nedostaju hirurzi (u JU Dom zdravlja Visoko trenutno nema niti jednog), nema dovoljno pedijatara, internista, prisutna je nestašica reagensa. Dinka Omanović je i ovaj put omanula. JU Dom zdravlja Visoko je prevažna institucija da bi se na njoj vježbale, blago kazano, nestručne osobe, čija je sposobnost za obavljanje bilo kakvog posla više nego upitna. Tim povodom, SDA Visoko zahtjeva vanrednu sjednicu Gradskog vijeća kako bi se pronašla rješenja za ovaj opasan problem koji se nadvio oko najvažnijih ustanova u našem gradu. Također, SDA Visoko poziva gradsku vlast da smijeni Dinku Omanović sa ove, za zdravlje ljudi, veoma važne pozicije, kako zdravlje pacijenata ne bi i dalje bilo ugroženo”, kaže se između ostalog u reakciji iz GO SDA Visoko.

O situaciji u Domu zdravlja smo nekoliko puta pokušali razgovarati i sa direktoricom dr. Džemilom Mustafić, međutim u tome nismo uspjeli. U utorak smo čak imali i termin u 11:00 sati, ali nam je sat vremena ranije javljeno da je “direktorica morala hitno na sastanak”, a nakon toga nam nije javila novi termin, iako smo pokušali da čujemo i reakciju iz ove ustanove. S druge strane pacijenti po društvenim mrežama komentiraju i iznose svoje slučajeve, dok rijetki odlučuju javno progovoriti.

“Imao sam nezgodnu povredu, sjekirom sam se udario po ruci i u Domu zdravlja mi je hirurg uspio sanirati povredu, a onda su mi u Zenici spasili ruku. Sad zaista ne znam šta mogu očekivati ljudi kojima se dese slične povrede, jer nemamo više ni hirurga”, kazao nam je Nesib Zahirović, jedan od rijetkih pacijenata koji je odlučio s nama podijeliti svoja iskustva.

 

Visoko.co.ba/Dnevni Avaz

Komentari

komentara