Naslovnica Lokalni izbori Babić osigura...

Babić osigurala većinu u OV Visoko: Od svakoga u skladu s njegovim sposobnostima, svakome prema njegovim potrebama

2622

CIKBiH potvrdio je rezultate lokalnih izbora za: 73 opštinska vijeća, 57 skupština opština, 130 načelnika, četiri gradska vijeća, šest skupština gradova, 10 gradonačelnika i Skupštinu Brčko Distrikta BiH.

Jučer su uručena  uvjerenja o dodjeli mandata načelnicima / gradonačelnicima opština / gradova. Kako saznaje Visoko.co.ba danas su ta uvjerenja / certifikati stigli i u Općinu Visoko i uskoro će biti uručena novim vijećnicima koji će naredne četiri godine biti predstavnici zakonodavne vlasti u Visokom.

Piljari i moralne spodobe na putu do ličnog interesa

U međuvremenu mjesec dana na političkoj sceni Visokog intezivno se trgovalo i piljarskim metodama dolazilo do ostvarivanja interesa političkih stranaka gubitnika na izborima i pojedinaca unutar njih. Umjesto da kao moralne osobe predsjednici onih stranaka koje su dobile manje mandata nego na prošlim izborima javno podnesu ostavke, rukovođeni pohlepom prosjačili su kod načelnice Babić i tako pokušavali ostvarivati naviknute interese kroz javni sektor, a sve pod plaštom javnog interesa ispod kojeg je bio sakriven samo i isključivo lični interes.

Gubitnici i izdajnici

A stranke gubitnice koje su su ulizivle načelnici i prosili za komadić vlasti su ASDA, SBB, SDP, dok je BPS od početka bio u koaliciji sa Nezavisnom listom pa s pravom očekuju dio izbornog plijena. Naivni i oni koji ne znaju, odnosno općenito životni luzeri će reći da je to smisao demokratije, a zapravo dovoljno je samo vidjeti “njuške” tih bezveznjaka pa da se jasno vidi i zna da to neme veze sa demokratijom i da je to klasična sijelska, seoska i mahalska potreba za ostvarivanjem materijalnog nasuprot ideji.

OO DF Visoko iako u raspadu i žestokim svađama dvije struje unutar stranke je dobio instrukciju sa vrha da ne dolazi u obzir koaliranje sa SDA i SBB tako da im je preostala samo Nezavisna lista. OO SDA Visoko svakako nije bio u bilo kakvoj kombinaciji s tim da su i oni gubitnička stranka i jedini se ponašaju u skladu sa svojim porazom i ne traže ništa nego više osluškuju stav Centrale stranke i Miralema Galijaševića o njihovoj budućnosti u Visokom.

Lažna opozicija dobila više procenata u vlasti nego što su im birači dali glasova

U takvom političkom trenutku Amra Babić je iskoristila sve svoje političko znanje sticano u proteklih pet izbornih ciklusa kroz SDA. Zadovoljila je sitne duše procentima u vlasti koji su veći od procenata koji je narod glasovima dao tzv. opoziciji i uspjela ih vješto rasturiti pojedinačnim ponudama, koje nisu mogli odbiti, i više nego su već bili rastureni izbornim rezultatima što je za cilj imalo i konačnu unutarstranačku podjelu u OO ASDA, OO SBB i OO SDP Visoko.

Politički pragmatično i mudro, kada već Kantonalni odbori gubitničkih stranaka nisu “pomeli” gubitnike, Babić je iskoristila priliku i sastavila stabilnu većinu za budući koalicioni sastav uz svog predsjedavajućeg Bajru Fejzića iz Nezavisne liste koji se izjasnio kao Bosanac.

15:10

Kako saznaje Visoko.co.ba uz postojećih osam vijećnika NL-a kojima su glasači dali mandate buduću koaliciju će činiti 3 vijećnika ASDA koji su u potpunosti zahladnili odnose sa predsjednikom OO ASDA Refikom Kurgašem. U novu vlast će i Vahid Ramić jedan od dva SBB vijećnika. Identična je i situacija sa OO SDP Visoko gdje dijametralno suprotno novi kurs ove partije vide Dejan Ščepanović i Nedžla Greda. Tu je uvijek lojalni Mirnes Fatić iz OO BPS-a kao i jedan vijećnik DF-a iz krnjave visočke ljevice.

Sa druge strane ostaje 7 SDA vijećnika, 1 Naše stranke.

Melina Halilović (SBB) i Dejan Šćepanović (SDP) su dvoje vijećnika koji su u trenutnoj situaciji i jedina opozicija, obzirom da je još uvijek nakon 26 godina teško OO SDA Visoko posmatrati kao opoziciju u Visokom jer je i najeksponiraniji primjer Nezavisne liste ništa drugo do produkt i paradigma onoga što je SDA u Visokom bila svih ovih godina.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.