Naslovnica BiH Politika Bahate “grads...

Bahate “gradske faraone” ne interesuju posljedice oluje

Grad Mostar kao i obično, u dugom periodu eliminacije Gradskog vijeća ne reaguje adekvatno u situacijama kada su ugroženi životi i imovina njegovih stanovnika. Stoji ovo u reakciji prof. dr Ahmeda Džubura zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

27

Dodaje da dok drugi gradovi i općine (npr. Tomislavgrad) proglašavaju (na prijedlog Štaba Civilne zaštite) stanje elementarne nepogode zbog ekstremnih vjetrova, gradske vlasti Mostara poslovično spavaju i nezainteresovano ignorišu potrebu eventualnog proglašenja stanja elementarne nepogode.

– Ozbiljne povrede od vjetra opasne po život, krcate stanice hitne pomoći, srušeni krovovi na brojnim objektima, ozbiljna oštećenja privatnih i privrednih objekata, prevrnuti kamioni usljed orkanskih udara vjetra,  nisu dovoljan razlog za razmatranje potrebe proglašenja stanja elementarne nepogode a što je jedan od preduslova da oštećeni dobiju pravednu nadoknadu za posljedice koje su nastale enormnim djelovanjem prirodnih faktora. Kako se ovakva procedura praktikuje  u demokratskim gradovima i općinama Mostar je, ovakav kakav jeste,po definiciji isključen od donošenja ovakvih odluka, kaže Džubur.

Navodi da se građani sa pravom pitaju šta je u pozadini ovakvog maćehinskog kontinuiranog odnosa aktuelne vlasti prema njima.

– Vjerovatno je po srijedi činjenica da bi morali sa određenim budžetskim sredstvima sufinansirati saniranje nastalih šteta što bi poremetilo njihove planove u projektovanom trošenju novca tih istih građana koji su pogođeni nedbojbenom elementarnom nepogodom. Vjerovatno su novci planirani za neke “više” ciljeve te je eventualno diranje u njihovu planiranu raspodjelu za njih neprihvatljivo, kaže Džubur i dodaje:

– Sve je ovo za bahate “gradske faraone” nebitno i sa tim su se nosili bez posljedica u posljednjih desetak godina. Grad sa bahatom neosjetljivošću njegovih čelnika, prema riječima “vječitog Gradonačelnika” sigurnim koracima hita ka tituli “evropske prijestolnice kulture”. Tko mari za elementarne nepogode. Teatar apsurda-definitivno.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.