Naslovnica BiH Kultura Bajram ide &#...

Bajram ide – priče o zaboravljenim običajima i ljudima

889

„Bajram ide…“ je zbirka priča koja okuplja 80 autora, bosanskohercegovačkih, ali i stranih koji su neko vrijeme živjeli u BiH. Autorica je sakupila 130 tekstova, a u svakom vrlo jedinstveno, istovremeno univerzalno opisan je uz ostalo i kulturološki fenomen islamskih blagdana u BiH – ramazana, Ramazanskog i Kurban-bajrama.

“Knjiga je tako napravljenan da je mogu čiatti svi od osnovne škole do 80 godina , svi pismeni ljudi,  jer ona se može čitati doslovno tamo gdje se otvori. Može se čitati poglavlje po poglavlje, a može se čitati tekst po tekst jer svaki tekst stoji za sebe kao cjelina”, kaže priređivač knjige Dragana Tomašević.

Pored tekstova Zije Dizdarevića, Hamze Hume, Dževada Karahasana i drugih, autorica otkriva davno zaboravljene ili potpuno nepoznate autore. Tako je čitateljima omogućeno da se upoznaju i sa prvim bh. Putopisom iz 1615. godine Hadži Jusufa Livnjaka. Priče o zaboravljenim običajima, nepoznatim ljudima koji su gradili mostove i postavljali temelje razumijevanja i dijaloga.

“Ovo je jedan drugačiji govor o islamu, islam kao kultura, islam kao umjetnost i umjetnost koja se razvijala ovdje stoljećima i koja je donekele na neki način malo zamrla jer činjenica da o tome autori sasvim referntno govore i pišu da se islamska duhovnost i silamski8 motivi u našoj kulturi i umjetnosti su bili prisutniji u onim razdobljima gdje je pozicija islama kao religije bila na jendoj zavodnijoj  razini”, izjavio je hafiz Mevludin ef. Dizdarević.

S obzirom na to da su  teme veoma bliske svakom čovjeku, knjiga bi trebala postati obavezno štivo kako bi buduće generacije mogle sačuvati od zaborava davno potisnute vrijednosti, ali i da tradicija bude lijek, ali i putokaz za bolju budućnost.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.