Naslovnica BiH Bakir Izetbeg...

Bakir Izetbegović daje EPBiH Jerlagiću za koaliciju!?

675

Esad Džananović, direktor „Elektrodistribucije“ Sarajevo, i Nevad Ikanović, rukovodilac sektora za projektiranje i tehničko-tehnološki razvoj Rudnika Banovići, najozbiljniji su kandidati za novog direktora „Elektroprivrede BiH“, potvrđeno nam jučer iz više izvora bliskih rukovodstvu SDA.

Elvedinu Grabovici (SDP), aktuelnom direktoru “Elektroprivrede BiH”, mandat na čelu te državne kompanije istječe u septembru, pa su u SDA požurili da što prije imenuju novog direktora. No, kako saznajemo, iza svega se krije trgovina i pokušaj SDA da kupi Stranku za BiH zarad koalicije u FBiH.

Podobni ljudi

Kako nam je preneseno iz više izvora, Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, spreman je, kako bi pridobio SBiH za novog koalicionog partnera, „Elektroprivredu BiH“ ponovo dati na upravljanje ovoj stranci. Tako visoku cijenu ulaska u koaliciju sa strankom koja ima samo tri poslanika u Parlamentu FBiH Izetbegović je spreman platiti jer predugo traje period bez parlamentarne većine, a on se nalazi u sve težoj situaciji u kojoj niko ne želi u koaliciju sa SDA.

Eventualnim imenovanjem Džananovića, Izetbegović bi izašao ususret Ameru Jerlagiću, predsjedniku SBiH, koji je blizak prijatelj i cimer iz studentskih dana s Džananovićem, iako je on nominalno kadar SDA.

Džananović, inače i član Glavnog odbora SDA, uživa veliku podršku dijela struje SDA okupljene oko Izetbegovića. Riječ je o Amiru Zukiću, Denisu Zvizdiću, Asimu Sarajliću i Aljoši Čampari.

Da se nešto krupno dešava, potvrđuje i jučerašnji sastanak Zvizdića i Izetbegovićevog savjetnika Abdulaha Skake s Džananovićem u jednom sarajevskom restoranu. Sastanku su prisustvovali i Zukić i Čampara. Skaka nam je potvrdio susret, ali ne i detalje razgovora.

– Ovo je bio običan ručak, ništa drugo – rekao nam je kratko Skaka.

Energetski sektor

No, s druge strane, nije isključeno ni da Izetbegović popusti Mirsadu Kukiću, potpredsjedniku i članu Predsjedništva SDA, koji želi Ikanovića na čelu „Elektroprivrede BiH“, ali su pregovori, odnosno trgovina čelnom pozicijom najveće bh. kompanije, još u toku.

– Jedna od opcija je da Kukić, ako ne postavi svog čovjeka na čelo „Elektroprivrede BiH“, od Izetbegovića, ipak, dobije Ministarstvo energije. Pregovori traju već mjesecima – kaže naš izvor iz rukovodstva SDA.

Jerlagić: U toku razgovori

Stranka za BiH spremna je ući u Vladu Federacije Bosne i Hercegovine ako uspije na pregovorima sa SDA riješiti sva otvorena pitanja, kazao je Jerlagić jučer na konferenciji za novinare.

– Spremni smo razgovarati o ulasku u vlast. Ako uspijemo riješiti sva otvorena pitanja sa SDA, onda će najlakše biti potpisati sporazum o ulasku SBiH u Vladu FBiH – pojasnio je Jerlagić.

 

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.