Baklava sa mljevenim keksom je naš današnji prijedlog.
Sastojci
12-14 listova kora za baklavu
200 g mljevenih oraha
100 g mljevenog keksa
100 g rendane čokolade
3 kašike šećera
4 kašike griza
100 ml ulja
malo vode
Potrebno je i:
100 ml ulja
50 g putera
sirup:
600 g šećera
1 vanilin šećer
700 ml vode
Priprema
Prvo pripremiti sirup: sve sastojke kuhati oko 20 minuta, pa ostaviti da se sirup ohladi!
Sjediniti mljevene orahe, mljeveni keks, rendanu čokoladu, griz, šećer,100 ml ulja i malo vode ili soka od limuna.Sve dobro sjediniti. Otopiti ulje i puter. Pleh premazati puterom.Na radnu plohu staviti koru, posuti sa par kašika otopljenog putera i ulja,preklopiti drugom korom, pa na jedan kraj staviti fil.
Zarolati, pa redati u pleh. Na isti način pripremiti i ostale “rolate”. Izrezati na parčad, pa peći na 200 C, oko 40 minuta.
Pečenu baklavu preliti hladnim sirupom. Kad se ohladi poslužiti.
Visoko.co.ba/nezavisne.com
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.