Naslovnica Preporuka Balet između ...

Balet između klasičnog i savremenog: “Okovani Prometej” uskoro pred sarajevskom publikom

15
Ova predstava postavlja pitanja da li postoje manje i više vrijedni, da li oni koji se smatraju više vrijednim mogu da tlače i iskorištavaju slabije, da li manipulacija strahom može ljude okrenuti jedne protiv drugih i dovesti ih do njihovog samouništenja? Također, baletna predstava “Okovani Prometej“ pokušava istovremeno i provjeriti gdje je danas emaptija i šta se desilo sa srećom i nadom.

Direktor Narodnog pozorišta Izudin Bajrović rekao je da ova tetaarska kuća, nakon što je otvorila dramsku sezonu predstavom “Gazi Husrev-beže ili: Bukagije”, nastavlja s baletom te da se kontinuitet održava uz sve poteškoće. Odao je priznanje baletnom timu koji se susreo s tim zadatkom.

Autorica Belma Čečo Bakrač navela je da je tokom rada na predstavi tražila forme koje su i klasične i savremene.

“Kompozitor Marjan Nećak kroz svoju magičnu muziku donosi fantastične svjetove bogova i ljudi, te kreacijom začudnih atmosfera postavlja pred koreografa veliki izazov”, rekla je Čečo-Bakrač.

Dirigentica, gošća iz Hrvatske, Nada Matošević Orešković također je skrenula pažnju na muziku Nećaka za kojeg je rekla da je uspio da napravi djelo u kojem se susreću klasika i neoklasika.

Kostimografkinja Amna Kunovac Zekić navela je da je za nju poseban izazov što je riječ o praizvedbi te je bila bez tereta prethodnih izvođenja.

Prema riječima scenografa, gosta iz Makedonije, Valentina Svetozareva izazov je bilo spojiti savremenost s klasičnim te smatra da je tu pronađena tačna mjera.

Uloga Prometeja pripala je Milanu Rusu i Ervisu Koceku. Osim njih, u “Okovanom Prometju” učestvuju Tamara Ljubičić, Ekaterina Vereščagina, Igor Pastor, Mihail Mateescu, Evgeny Gaponko, Admir Kalkan, Til Čmančanin, Albina Huskić, Evgeny Gaponko, Aida Čorbadžić, Adnan Đindo, Jesenko Matković, Omar Hadžić i Matej Alilović.

U baletu učestvuju i orkestar Sarajevske filharmonije, hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, učenici Osnovne muzičke škole “Mladen Pozajić” te Srednje muzičke škole Sarajevo.

Prvu reprizu ovog baleta možete pogledati 12. novembra.

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.