Bartlett : Zapadni korporativni mediji lažu o Alepu

347

Kanadska novinarka Eva Bartlett tvrdi da veliki zapadni mediji šire propagandu o tobožnjim masakrima u istočnom Alepu, a da pri tome ne znaju šta se tamo zaista događa.

Ona je na konferenciji za medije održanoj u zgradi UN-a ocijenila da se zapadni mediji sve više kompromituju kada je u pitanju izvještavanje iz ratom uništene Sirije, posebno iz Alepa.

“Više puta sam bila u Siriji, u više gradova. Podrška koju tamošnji narod pruža predsjedniku te zemlje Bashar al Assadu je velika, a to je u suprotnosti sa onim što čitate u korporativnim medijima poput BBC-ja, New York Timesa ili Guardiana”, tvrdi Bartlettova.

Ona ističe da su izvještaji tih medija “potpuno suprotni od stvarnosti” i da im je cilj da demonizuju Assada i rusku podršku Siriji.

Njen istup nije se svidio svima, pa joj se suprotstavio norveški novinar iz Aftenpostena, koji je pitao zašto se ne bi moglo vjerovati izvještajima sa terena?

Bartlettova je upitala norveškog kolegu: “Koje se to organizacije trenutno nalaze na terenu u istočnom Aleppu?”

“Nema nijedne! Te organizacije oslanjaju se na `Sirijsku opservatoriju za ljudska prava`, a to je britanska organizacija sa sjedištem u engleskom Koventriju, koju čini samo jedan član”, objašnjava ona.

Bartlettova je kao primjer manipulacije navela takozvane “bijele šljemove” i objasnila da je to organizacija koju je 2013. godine formirao bivši britanski oficir, a koja se finansira sa 100 miliona dolara iz SAD, Velike Britanije i EU.

“Oni bi trebalo da spašavaju civile u Istočnom Alepu, ali tamo za njih niko nije čuo! `Bijeli šljemovi` su, navodno, nezavisni, a možete ih vidjeti kako nose oružje i stoje kraj tijela mrtvih sirijskih vojnika /Assadovih pristalica/.

Na njihovim video-snimcima nalaze se ista djeca koju koriste za različite izvještaje, pa tako možete primijetiti djevojčicu Ayu, koja se pojavljuje u različitim vremenskim razmacima na različitim lokacijama”, ističe Bartlettova.

Ona objašnjava da ti šljemovi nemaju kredibilitet, kao ni `Sirijska opservatorija za ljudska prava` ili “neimenovani aktivisti”.

Eva Bartlett ističe da se korporativni zapadni mediji bave planiranjem promjene režima u Siriji.

“Kako može New York Times, kojeg sam čitala jutros, još uvijek pisati o `civilnom ratu u Siriji`, kada ne postoje nenaoružani, nenasilni protesti još od 2012. godine?

Kako mogu tvrditi da sirijska Vlada napada civile u Alepu, kada svi koji dolaze iz tog područja okupiranom od terorista govore suprotno?”, pita Bartlettova.

Ona ističe da je u više navrata posjetila Homs, Maloulu, Latakiju, Tartus i Alepo /četiri puta/ i da je podrška naroda sadašoj vladi apsolutna i stvarna, prenose analitički portali.

“Sve ono što čujete i čitate u korporativnim medijima potpuno je suprotno od te stvranosti”, dodaje Bartlettova.

visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara