Borilački sportovi

Bašić: Krenut ćemo s promocijom tajlandskog boksa u BiH

Turnir borilačkih vještina „Superfight Series“, koji će biti održan u septembru u Tuzli, uključit će i mečeve tajlandskog boksa (Muay Thai), prvi put po pravilima Svjetske federacije tajlandskog boksa (World Muaythai Federation – WMF) u Bosni i Hercegovini.

– Na ovom takmičenju, osim tajlandskog boksa, bit će održane MMA i K1 borbe. Muay Thai borbe bit će u poluprofesionalnoj konkurenciji. Turnir je pozivnog i profesionalnog tipa – kazao je u razgovoru za Fenu Srđan Bašić, trener tajlandskog boksa u Klubu borilačkih vještina (KBV) „Sparta“, jedinog ovog vrste u Sarajevu.

Osim toga, napominje Bašić, bosanskohercegovački Muay Thai klubovi dobili su poziv za učestvovanje na Svjetskom prvenstvu u tajlandskom boksu koje organizira WMF, a bit će održano od 12. do 20. marta u glavnom gradu Tajlanda, Bangkoku.

– Međutim, nažalost, odlazak bh. takmičara na ovo prestižno prvenstvo neće biti moguć zbog nedostatka finansijskih sredstava, iako smo pokušali pronaći nekoga van BiH ko bi nam pomogao – pojašnjava sarajevski trener.

Bašić, koji je i predsjednik/predstavnik WMF-a u BiH, pojašnjava kako je došlo do poziva za odlazak na Svjetsko prvenatvo na Tajlandu.

– To se desilo uz posredstvo predsjednika WMF-a Njemačke Erola Lukovića koji je dobio zaduženje da stupi u kontakt s klubovima tajlandskog boksa u BiH i uspostavi saradnju. Luković je našao moje ime na internetu i kontaktirao me preko Facebook-a – kaže Bašić.

Ubrzo zatim, Luković, koji je porijeklom iz Sarajeva, došao je u glavni grad BiH i posjetio KBV „Spartu“.

– Razgovarali smo o istorijatu kluba, generalno o tajlandskom boksu u BiH, kao i o eventualnoj saradnji. Nakon Lukovićevog povratka u Njemačku i razgovora s predsjednikom WMF-a Akachaiem Chantosom, ponuđeno mi je da budem predstavnik/predsjednik WMF-a u BiH – pojasnio je trener „Sparte“, dodajući da je to sa zadovoljstvom i prihvatio.

Sada, kada je saradnja uspostavljena, ističe on, polako kreću s promocijom tajlandskog boksa u BiH, a dokaz tome su i Muay Thai borbe po pravilima WMF-a na turniru u Tuzli.

Tajlandski boks, koji je u međuvremenu priznat kao punopravni olimpijski sport, u BiH još uvijek nije popularan kao u što je u susjednim državama, Sloveniji, Srbiji ili Hrvatskoj, koja ima i svoju Muay Thai reprezentaciju. Također, u Hrvatskoj ima oko 20 klubova koji se takmiče u ovoj borilačkoj vještini, dok ih u BiH ima samo tri koji Muay Thai imaju kao matični sport.

– Zbog svega spomenutog, ja sam se, zajedno s još nekim klubovima u BiH, okrenuo WMF-u i pokušat ćemo kroz organizaciju seminara i edukacija, učeničkih i trenerskih, približiti tajlandski boks Bosni i Hercegovini – naglašava Bašić.

Za tajlandski boks trener „Sparte“ kaže da je jako naporan, fizički i mentalno, ali da ovaj sport „fizičkim naporom jača karakter“. Mečevi su isključivo „full contact“, bez obzira da li su amaterski ili profesionalni. Razlika je, napominje, samo u zaštitnoj opremi, pa tako amateri koriste kacige, štitnike za noge i rukavice, za mlađe tu je opciono prsluk pancir te štitnici na laktovima.

Ova drevna borilačka je vještina nastala je prije 2.000 godina u Kraljevini Tajland i proširila se na ostatak svijeta. Muay Thai je nacionalni sport Tajlanda, a naziva se još i umjetnost osam udova, jer se u borbi koristi osam “oružja”, odnosno šake, koljena, laktovi i potkoljenice.

Nivo opterećenja u borbama je izuzetno visok, pa su vrhunski takmičari ovoga sporta na glasu kao borilački „supermeni“.

Fizička snaga koju daje Muai Thaija je neosporna, i zbog toga mnoge teretane širom svijeta uključuju tajlandski boks u svoje programe, pomažući ljudima da smršaju, nauče samoodbranu i ojačaju samopouzdanje.

 

Visoko.co.ba/Federalna.ba

Komentari

komentara

Najnovije

PRATITE NAS NA:
fb128 rss128 tw128 yt128
Iza svakog od nas stoji jedan od nas.
KONTAKT
info@visoko.co.ba
marketing@visoko.co.ba
+387 61 269131
Ulica Musala br. 1

Copyright © 1998-2019 VICOBA d.o.o. Visoko

Na Vrh