Batonova tribina “U LANCIMA TRAUME, prošlost, sadašnjost, budućnost”

106

Ono što od rata do danas nedovoljno čini sistem, ali i ono što nikako ne čine preko hiljadu udruženja proisteklih iz rata, to kontinuirano radi Klub para olimpijskih sportova „Baton“ Zenica.

MARKETING

Uključujući ratne vojne invalide prije svega, ali i one veterane rate čije se rane ne vide ali su također opasne, a to su rane duše, ovo udruženje nastoji izvući iz zidova u koje su se povukli. Nakon što je profesor Midhat Kasap pročitao in memoriam za Zeničanina, Fikreta Cacana, koji je kao književnik i prevodilac sa ruskog jezika, živio i radio u Zagrebu,u Muzeju grada Zenica održana je tribina pod nazivom “ U lancima traume, prošlost, sadašnjost, budućnost” čiji je predavač bio prof.dr. Dženan Slekić, šef Katedre za psihologiju, Filozofskog fakulteta u Zenici.

Onako školski, uveo nas je u samu terminologiju post traumatskog stresnog poremećaja (PTSP) definišući simptome i načine prepoznavanja, kao i manifestaciju istog. Navodeći primjere iz lične prakse, spomenuo je logoraša koji je bio mučen u logoru u Žepču, čije se traume vraćaju na zvuk “zipo” upaljača, jer se čuvar logora uvijek igrao s upaljačem prije nego bi ulazio u ćeliju da udara zatvorenike. Ono što je naglašeni problem društva u kojem živimo sve ove godine nakon rata, jeste to da traumatsko iskustvo nije procesuriano. Ono se gura pod tepih i stvara pretpostavku da eskalira u veću traumu.

Pomoć zajednice sa težištem na emocionalnu inteligenciju koja podrazumijeva da se iz proživljene traume mogu izvući pouke, najbolji su put do smisla. U protivnom će trauma ostati kao u slučaju Viktora Frankla u Švedskoj, logoraša u nacističkim logorima, koji je, kada je vidio slike stradanja u Bosni i Hercegovini proteklog rata, izvršio samoubistvo. U poruci je ostavio da mu se nakon toliko godina vratila trauma.

Ova tribina, nakon niza praktičnih aktivnosti u borbi sa traumom iz rata, Batonova je najava da se na ovom neće stati. Kako to uvijek “Baton” zna, uslijedio je i zabavni dio u kojem su nastupili, Amir Pucar profesor harmonike sa spletom sevdalinki i Amina Bajramović, svestrana učenica Međunarodne škole u Zenici, sa sevdalinkom “Razbolje se sultan”. Ozdravljenje je u čovjeku, a čovjek je u “Batonu”, tamo gdje se duša pamukom uvije.

visoko.co.ba/zenicablog.com

Komentari

komentara