BBC: Meksiko osudio nove imigracione propise SAD

149
FILE - In this April 29, 2013 file photo, migrants ride on top of a northern bound train toward the US-Mexico border in Union Hidalgo in Oaxaca, Mexico. Al Jazeera America will air a series titled “Borderland” which takes average Americans with strong opinions about illegal immigration through the same deadly journey that is taken by people trying to reach the U.S. The series premieres on April 13, 2014. (AP Photo/Eduardo Verdugo, File)

Meksiko je osudio nove propise SAD, po kojima su skoro svi ilegalni imigranti podložni deportaciji, javlja (BBC).

MARKETING

Novi propisi uključuju slanje svih neregistrovanih osoba u Meksiko, čak i ako nisu Meksikanci.

Ali, šef diplomatije Meksika Luis Videgaray kaže da njegova zemlja “ne može da prihvati unilateralne odluke koje jedna vlada nameće drugoj”.

Državni sekretar Rex Tillerson i ministar za unutrašnju bezbjednost John Kelly, koji su stigli u Meksiko, razgovarat će o novim mjerama sa predsjednikom te zemlje Enriqueom Peña Nietonom i drugim zvaničnicima.

Ministarstvo unutrašnje bezbjednosti SAD objavilo je u utorak set dokumenata izrađenih na osnovu izvršnih naredbi predsjednika Donalda Trumpa kojima se regulišu pitanja imigracije i granične kontrole. Novi propisi donose značajne promjene, najviše u odnosu na to na koga će zakon biti primjenjivan i uključuju odredbe prema kojima vlasti imaju prava da sve ilegalne imigrante pošalju u Meksiko, bez obzira na to odakle su.

Nije međutim jasno da li SAD imaju autoritet da natjeraju Meksiko da primi strance. Za vrijeme Obamine administracije, prioritet za deportaciju bili su ilegalni imigranti osuđeni za teška krivična djela. Prema novim odredbama, imigracioni agenti, carinski službenici i pogranične patrole deportovat će svakoga ko je osuđen za bilo kakav prekršaj. To uključuje osobe osuđene za prevaru po bilo kom osnovu i one koji su “zloupotrebili bilo koji program vezan za javna davanja”. Propisi također proširuju ovlaštenja za ubrzanu deportaciju, koja su do sada važila samo za imigrante koji su u zemlji do 14 dana i nalaze se na 160 km udaljenosti od granice. Sada će ubrzanoj deportaciji biti podložni svi oni koji su u zemlji do dvije godine i to bilo gdje na teritoriji SAD. Za primjenu novih propisa bit će potebna značajno veća sredstva i mnogo više zaposlenih, pa je ministarstvo već dobilo nalog da započe sa zapošljavanjem 10.000 novih imigracionih agenata i carinskih službeni  kao i formiranjem novih prihvatnih centara. Prema zvaničnim procjenama u SAD boravi oko 11 miliona ilegalnih imigranata, od kojih su mnogi iz Meksika.

visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara