Beč je ovogodišnji Evropski grad stabala

78

Austrijska prijestolnica je ove godine proglašena evropskim gradom koji se najbolje brine o gradskom drveću. Naime, Beč je dobitnik nagrade “Evropski grad drveća 2021” (European City of the Trees Award) ECOT.

Ovim priznanjem Beč postaje nasljednik Moskve, koja je 2019. godine osvojila nagradu, dok je pobjednik 2018. godine bio holandski grad Apeldoorn.

Stručna komisija je kao osnovu za ovogodišnju odluku navela “uzorno upravljanje drvećem” koje uključuje njegu i brigu o preko 500.000 bečkih stabala. U okviru postupka odabira grad se predstavio paketom mjera preduzeća “Bečki gradski vrtovi” (Wiener Stadtgärten) koje podrazumijevaju vođenje gradskog rasadnika, razvoj asortimana gradskog drveća, patentirani supstrat za stabla, centralizovanu njegu, upravljanje zalijevanjem, strogi zakon o zaštiti drveća i katastar drveća.

Foto: Wiener Stadtgärten
Foto: Wiener Stadtgärten

Žiri je osvojila posebna posvećenost sadnji i snabdijevanju drveća prema inovativnom konceptu “grada spužve”. Po principu “grada spužve”, stvara se vitalni korijenski prostor za gradsko drveće. Na ovaj način se dugoročno može osigurati najbolji mogući dotok kišnice, bez ispuštanja vode u kanalizacijski sistem.

Foto: Wiener Stadtgärten
Foto: Wiener Stadtgärten

U Beču postoji 30 vrsta drveća, a uz ulice su najčešće zastupljeni javor, lipa, kesten, jasen, platani i koprivić. Svake godine se zasadi 4.500 mladih stabala. Wiener Stadtgärten upravljaju sa 1.000 sistema za navodnjavanje, dok se mlade sadnice koje se ne zaliju na ovaj način, zalijevaju jednom do dva puta sedmično. Ovaj zadatak obavlja 150 saradnika pomoću 50 vozila za zalijevanje ili vreća za navodnjavanje koje se vežu oko stabla.

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.