Beč: Najpopularnija imena novorođenčadi 2021. godine

177

Austrijski statističari su objavili preliminarni pregled najčešćih imena djece rođene u Beču tokom prošle godine. Najpopularniji su Emilia i Leon, ali i Sara i Mateo. Na listi se našlo i ime Muhamed.

Beč vodi statistiku imena novorođenčadi u dva oblika. Neka se imena malo razlikuju po pisanju, ali njihov izgovor ostaje isti (na primjer, Hannah i Hanna). Dakle, prvi red čine imena prema tačnom pisanju, drugi red čine imena spojena prema izgovoru.

U prvom slučaju, među djevojčicama je vodila Emilia (112), a slijedile su Mia (95), Lea (90), Lena (87) i Sophie (86). Dječake su predvodili Leon (128) i David (112), Maximilian (111), Noah (100) te Paul i Elias (obojica 95).

Uzimajući u obzir notaciju prema izgovoru, redoslijed se mijenja. Najčešće žensko ime po ovoj metodologiji postalo je Sofija, od kojih je rođena 161 beba u Beču prošle godine, odnosno oko dva posto svih rođenih djevojčica. Slijede je Sara (134), Hana (129), Emilia (128) i Lea (102). Kod dječaka pobijedio je Mateo (149 beba odnosno 1,5 posto), a slijedili su ga Leon (129), Luka (121), David (118) te Maximilian (116) na petom mjestu. Ime Muhamed se i 2021. godine našlo među 10 najčešćih imena po izgovoru za dječake u Beču. Dobilo ga je 100 dječaka odnosno 1 posto novorođenčadi i deseto mjesto dijeli sa imenom Teodor.

Statistika je bazirana na podacima registra stanovništva početkom januara ove godine, tako da su za sada ovo preliminarni podaci. Konačni podaci austrijske agencije za statistiku će biti objavljeni u junu, prenosi Eurocomm – PR Sarajevo.

 

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.